Alle planbare en reguliere zorg wordt gestaakt: Friese ziekenhuizen lijken verrast

FOTO ANP

Ziekenhuizen en zelfstandige klinieken moeten de komende weken alle reguliere en planbare zorg staken om personeel vrij te maken voor de acute, levensbedreigende en covid-zorg. Dat heeft minister Tamara van Ark voor Medische Zorg bekendgemaakt.

De vier Friese ziekenhuizen lijken verrast door de maatregel. Vrijdag maakten ze nog gezamenlijk bekend dat driekwart van de zorg door kon gaan. Patiënten van wie de zorg alsnog niet doorgaat, zullen in elk geval bericht krijgen, kondigt woordvoerder Frits Mostert aan.

De ziekenhuizen sloten een aantal operatiekamers om zich voor te bereiden op meer coronapatiënten. Antonius in Sneek kondigde aan 70 procent van de planbare operaties uit te stellen en Nij Smellinghe in Drachten schroefde dat terug tot een derde van het normale niveau.

Wat de maatregel van Van Ark betekent voor de Friese ziekenhuizen, is nog niet bekend. Het kernteam van het Acute Zorg Netwerk Noord-Nederland, waarin de negen noordelijke ziekenhuizen vertegenwoordigd zijn, is daarover in overleg.

Op dit moment liggen er 78 patiënten met Covid-19 in de Friese ziekenhuizen, waarvan 23 op de intensive care. Een groeiend aantal komt uit de eigen streek. Naar schatting een derde komt nog uit andere regio’s. Landelijk liggen er nu volgens de stichting Nice zo’n 630 coronapatiënten op een ic-bed. Het aantal ic-bedden moet de komende weken worden uitgebreid naar 1450. De Friese ziekenhuizen zijn al langer bezig met die uitbreiding naar rato, meldt woordvoerder Frits Mostert.

Nieuws

menu