Alle feiten op een rijtje over Josef B. en het gezin in Ruinerwold

De boerderij in Ruinerwold. Foto: ANP

De 67-jarige vermeende vader Gerrit-Jan en zijn zes kinderen zijn mogelijk negen jaar lang tegen hun zin vastgehouden in een boerderij in Ruinerwold. De huurder van het pand, Josef B. (58), wordt verdacht van vrijheidsberoving.

Dat heeft het Openbaar Ministerie gisteren bekendgemaakt. B. zit sinds maandag vast. Met welke intentie hij de familie vasthield, of welke dwangmiddelen hij inzette, is vooralsnog een raadsel. Van een vijandelijke relatie tussen B. en de familie leek tot voor kort geen sprake. Gerrit-Jan en hij huren nog steeds samen een winkelpand in Zwartsluis. Houtbewerker Josef B. uit Meppel en de 67-jarige Gerrit-Jan kennen elkaar al ruim vijftien jaar.

De politie doet al dagenlang groot recherche-onderzoek om te achterhalen wat er zich in de boerderij heeft afgespeeld. Voorlopig laat de politie niets los over wat is aangetroffen. Een team van forensische opsporing van de Nationale Politie brengt donderdag de boerderij in Ruinerwold volledig in kaart. Alle kamers en ruimtes in de boerderij worden gefotografeerd, gefilmd en ‘gedigitaliseerd’.

Basisadministratie

Volgens de politie is geen van de jongeren uit de boerderij ingeschreven in de basisadministratie. Dat verklaart ook hoe de familie negen jaar in Ruinerwold onder de radar heeft kunnen leven op de afgelegen boerderij. Dat sluit aan bij het verhaal van voormalig buurvrouw Sandra van de Kamp.

Volgens Van de Kamp heeft de familie voor ze van de radar verdwenen lange tijd in Hasselt gewoond. De buurvrouw heeft de meeste kinderen van Gerrit-Jan in het huis in Hasselt geboren zien worden. Er kwam volgens haar geen vroedvrouw aan de bevallingen te pas. ,,Dat deden ze allemaal zelf.’’

Josef B. was destijds kort hun buurman, zegt zij. De moeder van het gezin is volgens de buurvrouw in 2004 overleden. B., oorspronkelijk afkomstig uit Oostenrijk, vertrok niet veel later uit Hasselt.

Speelgoedwinkel

Uit een uittreksel van de Kamer van Koophandel blijkt dat Gerrit-Jan in datzelfde jaar speelgoedwinkel Natural Homes in Zwartsluis opende. Het gezamenlijk gehuurde winkelpand is gisteren uitgekamd door de politie. Ook werd daar een ander pand van Gerrit doorgezocht.

De familie woonde nog enige tijd in Zwartsluis en kort in Meppel, waarna in 2010 de verhuizing naar de boerderij in Ruinerwold volgde. Sindsdien werd niets meer van de vader en de kinderen vernomen. Maandag trof de politie bij een inval in de boerderij Gerrit-Jan en vijf jongeren (tussen de 18 en 25 jaar) in zorgelijke leefomstandigheden aan in provisorisch ingerichte ruimtes achter een kast. Een zevende bewoner (25) ontsnapte, waarna de politie werd gealarmeerd. Hierop is de familie bevrijd en overgebracht naar een vakantiepark.

Tiplijn

Heeft u waardevolle informatie voor ons onderzoek naar de schuilboerderij in Ruinerwold, meldt het (anoniem) via dvhn.nl/meldpunt .

Lees ook LC+ | Broer over Josef B.: Dood van ouders deed hem niks

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland