Alle bijeenkomsten tot 1 juni verboden, met boetes gehandhaafd

FOTO ANP .

Het wordt voor burgemeesters een stuk eenvoudiger om drukke plaatsen - zoals bouwmarkten, stranden en parken - te sluiten als het er te druk is. Ook worden alle samenkomsten verboden, waardoor de politie boetes kan opleggen aan mensen die buiten met meer dan twee personen dicht bij elkaar staan.

Dat is maandagavond bekendgemaakt door premier Rutte en de ministers De Jonge (Volksgezondheid), Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Van Rijn (Medische Zorg).

Nu is het coronavirus nog geen officiële reden om in gemeenten een noodverordening uit te vaardigen. Daar brengt het kabinet verandering in. Van een totale lockdown is voorlopig geen sprake.

Alle samenkomsten zijn tot 1 juni verboden. Dat gold tot nu toe tot 6 april voor samenkomsten vanaf honderd personen. Die grens geldt niet meer: nu zijn ook kleinere samenkomsten verboden.

,,Sinds een week geldt de afspraak om het aantal sociale contacten te beperken en 1,5 meter afstand tot elkaar te houden’’, zegt Rutte. ,,Ik zeg het nog een keer, vooral tegen jongere mensen: denk niet, het zal wel loslopen. Je leeft niet alleen voor jezelf, doe het dan voor de oudere mensen en mensen met een zwakkere gezondheid.’’

Grapperhaus: ,,Gebruik je gezonde, maatschappelijke verstand. Ga zo min mogelijk naar buiten. Ga alleen de deur uit voor je werk als je niet thuis kunt werken. Doe alleen boodschappen, niet met een heel gezin.’’ Er mogen thuis niet meer dan drie personen op bezoek komen.

Het kabinet kwam om 17.00 uur bij elkaar op het ministerie van Justitie en Veiligheid in Den Haag. De Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb) besprak de nieuwste RIVM-adviezen om het coronavirus in te dammen. Bij het overleg waren onder meer ook de ministers Grapperhaus, Blok (Buitenlandse Zaken) en Van Rijn aanwezig. Ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) was erbij.

Nieuws

Meest gelezen