Aldwâldmersyl krijgt nog te slopen brug van Ritsumasyl

Artist impression van de nieuwe brug van biocomposiet bij Ritsumasyl. ILLUSTRATIE BOUWTEAM D.R.I.V.E

De brug waarnaar de DDFK-gemeenten op zoek zijn voor Aldwâldmersyl is gevonden. Delen van de nog te slopen brug in Ritsumasyl worden herplaatst.

Momenteel onderzoekt de provincie, in samenwerking met Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland (DDFK) of delen van de verkeersbrug over het Van Harinxmakanaal bij Ritsumasyl hergebruikt kunnen worden in het buurtschap Aldwâldmersyl bij Oudwoude. Daarbij gaat het met name om de stalen val. Daarmee wordt het project rond de nieuwe fietsbrug voor Ritsumasyl nog meer circulair dan de bedoeling was.

Er wordt niet alleen slim gebruik gemaakt van de oude brug, de nieuwe wordt van biocomposiet en is voor 80 procent circulair. Eind dit jaar kan de nieuwe brug, die voor een groot deel uit vlas en hars bestaat, in gebruik genomen worden. De sloop van de huidige brug begint in het tweede kwartaal van dit jaar. Er wordt tevens bekeken of vrijkomend betonpuin terug kan komen in landhoofden en fundaties voor de nieuwe brug in Ritsumasyl.

De brug wordt 66 meter lang met een beweegbaar deel van 33 meter. De totale breedte van het brugdek is 4 meter, waarvan 3 meter fietspad. In het beweegbare deel zit 70 procent biocontent, in het vaste deel 85 procent. Ook wordt gebruik gemaakt van balsahout. Dit hout heeft weinig gewicht. De dekken van de brug wegen door de biologische samenstelling ook maar 50 procent van wat een stalen dek zou wegen.

Er is nog nooit een brug van biocomposiet van deze omvang gebouwd. De ontwikkeling kostte 1,5 miljoen euro, de realisatie 6,6 miljoen. Er kwam 0,2 miljoen subsidie.

Nieuws

menu