Alcoholenkelband checkt 24 uur per dag of veroordeelde zich houdt aan drankverbod: Het helpt cliënten te stoppen met drank als ze weten: 'Als ik nu drink, kan de reclassering het zien'

Stiekem drinken is met een alcoholenkelband onmogelijk. Dat zegt Puck de Boer van de reclassering van Verslavingszorg Noord-Nederland.

De alcoholenkelband kan via zweet alcohol in het lichaam meten. In het Noorden kan de reclassering het middel voorlopig alleen op vrijwillige basis inzetten.

De alcoholenkelband kan via zweet alcohol in het lichaam meten. In het Noorden kan de reclassering het middel voorlopig alleen op vrijwillige basis inzetten. Foto: ANP/Remko de Waal

Mensen die veroordeeld worden voor een strafbaar feit dat onder invloed van drank is gepleegd is, kunnen als bijzondere voorwaarde een alcoholverbod opgelegd krijgen van de rechter. Sinds vorig jaar kan de controle hierop door de reclassering in heel Nederland ook met een alcoholenkelband worden gedaan. ,,Het moet nog in de wet worden opgenomen”, vertelt reclasseringsmedewerker De Boer. ,,We kunnen het voorlopig alleen nog op vrijwillige basis doen. Mensen kunnen niet verplicht worden.”

De eerste ervaringen met de alcoholmeter in Noord-Nederland zijn positief. ,,Cliënten hebben een extra stok achter de deur om niet te gaan drinken. Ze staan 24 uur per dag onder controle. Het werkt gewoon, want door die enkelband word je er continu aan herinnerd dat je niet mag drinken.”

Veel minder meldingen van overlast

Een van de cliënten van De Boer had een alcoholenkelband omdat deze persoon steeds onder invloed van drank strafbare feiten pleegde. ,,We moesten even stoppen met de alcoholmeter, omdat de cliënt weer was opgepakt en de cel in moest. Toen deze persoon vrijkwam heeft hij zelf opnieuw om de alcoholenkelband gevraagd. Het gaat nu goed. In het verleden kwamen er veel meldingen over de cliënt bij de politie. Het ging vooral om overlast. Die is nu aanzienlijk minder.”

Bij strafzaken over de meest uiteenlopende misdrijven wordt door de rechtbank geregeld een alcoholverbod als bijzondere voorwaarde opgelegd. Bijvoorbeeld bij verdachten die zich onder invloed van drank schuldig hebben gemaakt aan uitgaansgeweld. Drankmisbruik speelt een grote rol bij geweldsmisdrijven. Bij een kwart tot de helft van de delicten is alcohol in het spel.

Frauderen of saboteren niet mogelijk

Op dit moment wordt de naleving van een alcoholverbod door de reclassering vooral gecontroleerd door urinetesten. ,,Een cliënt moet daarvoor een paar keer per maand naar ons kantoor komen om te plassen.” Deze controlemethode is fraudegevoelig, weet De Boer. Volgens de reclasseringsmedewerker is frauderen of saboteren met de alcoholenkelband niet mogelijk. Het apparaatje in de enkelband meet om het half uur automatisch onder meer het alcoholpromillage dat iemand in zijn lichaam heeft.

,,Van alle opvallende metingen krijgen wij een melding”, legt De Boer uit. ,,Een sok ertussen stoppen of de band doorknippen, heeft geen zin. Het apparaatje meet direct dat er geen contact met de huid is. Het is letterlijk een blok aan het been. Het helpt cliënten om te stoppen met drank als ze weten: ‘als ik nu drink, kan de reclassering het zien’.”

Ook proef bij tbs-kliniek Van Mesdag

Met de alcoholenkelband is voor de landelijke invoering proefgedraaid in de regio Oost-Nederland en Rotterdam. Uit de proef blijkt dat dragers van de alcoholmeter minder vaak in de politieregistraties voorkomen dan de controlegroep die alleen urinecontroles ondergaat. Sinds eind vorig jaar wordt met de alcoholenkelband ook proefgedraaid met tbs-ers die op verlof gaan. Van Mesdag in Groningen is een van de vijf klinieken die aan de proef meedoet.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland