Alarm bij corporaties in Drenthe, Friesland en Groningen om energiearmoede. 'Ik zie mensen met een campingkacheltje in de woonkamer'

De huren zijn laag, maar de energiekosten torenhoog. De woningcorporaties in Noord-Nederland breken zich het hoofd over hun koudste huizen. Hadden ze niet eerder moeten isoleren? „Woon je met een gezin in een woning met energielabel G? Dan kun je wel over de 3.000 kuub aardgas per jaar gaan.”

Jan-Harm Schutte van Acantus gaat met een bus vol tochtstrips en kit bij de bewoners langs. Met dit soort maatregelen proberen de woningcorporaties de nood van de huurders in de koudste huurhuizen enigszins te lenigen.

Jan-Harm Schutte van Acantus gaat met een bus vol tochtstrips en kit bij de bewoners langs. Met dit soort maatregelen proberen de woningcorporaties de nood van de huurders in de koudste huurhuizen enigszins te lenigen. Foto: Huisman Media

Overdag de jas aan in huis, ’s avonds een campingkachel op een grote blauwe gasfles midden in de woonkamer. Allround servicemedewerker Jan-Harm Schutte komt van alles tegen op zijn rondes. Met collega Peter Oudshoorn gaat hij met een bus vol tochtstrips en kit langs huurwoningen van zijn werkgever Acantus.

300 meter tochtstrip per week