Al meer dan duizend deelnemers voor onzichtbare Elfstedentocht, doe je ook mee?

FOTO CID BERGER

Meer dan duizend deelnemers heeft de virtuele elfstedenwandeltocht inmiddels. Echte lopers, maar ook mensen die jaren niet meer gewandeld hebben.

Je ziet ze niet en toch zijn ze er: iets meer dan 1100 mensen leggen op dit moment het Elfstedenpad af. Virtueel dan, want op de eigenlijke route kom je ze (bijna) niet tegen.

Opmerkelijk is dat de meesten zich via doejemee.nl/elfstedentocht en via sport-app Endemondo (die niet altijd vlekkeloos werkt) hebben ingeschreven voor de hele tocht in een keer. Voor de losse etappes is de belangstelling er ook, maar dat blijft beperkt. Als er dan een uitdaging moet worden aangegaan, dan ook meteen maar de grootste die erbij is, blijkbaar.

Negentien deelnemers voltooiden de tocht

Inmiddels hebben negentien deelnemers die complete tocht van 183 kilometer al afgelegd (dat was de stand van zondagmiddag. Een van hen is Sander B., die op de site schrijft: ,,Kruisje binnen. Nu (digitaal) doorlopen naar Santiago.’’ Dat is een wandeling van dik 2000 kilometer. Dat kan – de teller loopt gewoon door. Wie daar geen zin in heeft, zoals K. Kuiken (,,challenge completed - I’m out!’’) kan eenvoudig uitloggen.

Ook bij die negentien is Age Zoethout, een oud-collega van de Leeuwarder Courant . ,,We wandelden al wel veel, maar dit heeft mij toch wel iets meer uitgedaagd om meer te gaan lopen’’, schrijft hij – precies wat de bedoeling was van deze tocht.

Hannie Visser, die de afstand ook al heeft afgelegd, is dat met hem eens: ,,Natuurlijk gaat het om het loopplezier en de prachtige wandelroutes. Maar zelf vind ik het wel een challenge als ik het klassement zie, en iemand staat een paar kilometer boven mij in het klassement, om daar dan toch bij in de buurt te komen. (liefst er een boven).’’

‘We komen er wel’

Zulke reacties komen ook van minder doorgewinterde lopers, zoals Jantina Ven, die net is gaan meedoen. ,,Mijn eerste week en uitdaging gehaald. Best wel trots op mezelf na jaren niet meer echt gewandeld te hebben.’’ Herman Geritz schrijft: ,,Loop praktisch alles op de avond na het werk. Toch al mooi over de helft.’’ Cid Berger: ,,Met alleen de dagelijkse wandelingen met de hond gaat het bij mij in een iets rustiger tempo. Maar we komen er wel.’’

Anderen, zoals Martha Pelgrim, vragen zich af, of het ook mogelijk is dat er een kaart van het echte elfstedenpad zou kunnen komen, zodat je aan de hand van het aantal afgelegde kilometers kunt zien, waar je ongeveer bent en hoeveel anderen er voor en achter je liggen. Zo’n interactieve kaart hadden we zelf ook prachtig gevonden, maar dat was technisch op zo korte termijn – dit plan van de Leeuwarder Courant en De Friesland ontstond tijdens de lockdown – helaas niet te realiseren.

Meer van uw wandelverhalen zien we graag tegemoet op tips@lc.nl .

Nieuws

menu