Afscheidsfotograaf Gerda Wesselius houdt ogen open waar anderen ze liever sluiten

Een tastbare herinnering aan een gitzwarte dag. Volgens afscheidsfotograaf Gerda Wesselius uit Stiens draait alles om liefde, troost, verbondenheid en betrokkenheid.

Afscheidsfotograaf Gerda Wesselius: ,,Een begrafenis is iets wat je niet wilt, maar ook niet wilt missen.’’ FOTO LC

Afscheidsfotograaf Gerda Wesselius: ,,Een begrafenis is iets wat je niet wilt, maar ook niet wilt missen.’’ FOTO LC

„Mijn vader overleed aan kanker toen ik zeventien jaar was”, vertelt Gerda Wesselius (65) openhartig. Haar ogen spreken boekdelen, zichtbaar slikt ze een brok in de keel weg. „Van de begrafenis heb ik eigenlijk heel weinig bewust meegemaakt. Het enige dat ik mij kan herinneren zijn flitsen van beelden die voorbijkomen en een hele hoop verdriet.”

Wesselius is een van de vier fotografen die eind februari voor het eerst het Keurmerk Gecertificeerd Afscheidsfotograaf in ontvangst mochten nemen en ze is tot op heden de enige Friese fotograaf met dit keurmerk. Een afscheidsfotograaf werkt professioneel en moet niet in het verdriet meegaan. ,,Maar het raakt je toch. Je komt heel dicht bij mensen terwijl ze op hun kwetsbaarst zijn.”

Keerpunt

Wesselius fotografeert al van jongs af aan. Toen haar moeder door ouderdom steeds minder mobiel werd, maakte Wesselius kleine fotoboekjes van begrafenissen van familie en vrienden. „Dan was mijn moeder er niet fysiek bij, maar had ze in ieder geval de beelden. Foto’s komen veel dichterbij, die komen echt binnen.”

'Je komt heel dicht bij mensen terwijl ze op hun kwetsbaarst zijn'

Op de begrafenis van haar zwager vielen alle puzzelstukjes op hun plaats. „Ik was aan het fotograferen toen de uitvaartleider dit zag. Hij vroeg of hij mijn gegevens mocht om contact met mij op te nemen voor het fotograferen van andere begrafenissen. Dat was het keerpunt voor mij. Toen dacht ik: ik ga het professioneel aanpakken.”

Terugkijken

Wesselius werkt sinds 2016 als professioneel afscheidsfotograaf en heeft inmiddels al veel uitvaarten gefotografeerd. Met een fotoboek hebben nabestaanden een tastbare herinnering.

,,Een begrafenis is iets wat je niet wilt, maar ook niet wilt missen. Vaak steekt de familie zoveel tijd en energie in de voorbereidingen, maar op de dag zelf zijn ze alleen maar bezig om overeind te blijven. Alles gaat dan aan hen voorbij. Met de foto’s kunnen ze later terugkijken en het delen met anderen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland