Afscheid van sociale 'hoogvlieger' op vliegveld Drachten

Na de afscheidsdienst vlogen vier vliegtuigen over in de ‘missingman-formatie’, waarbij een van de vliegtuigen afbuigt, een saluut voor omgekomen piloten. FOTO RENS HOOYENGA

Inwoners van Drachten, Achlum en vele anderen namen zaterdag massaal afscheid van Tjerk van Dijk uit Drachten, die met zijn elektrische vliegtuig omkwam.

Honderden mensen kwamen zaterdag samen op het vliegveld van Drachten om afscheid te nemen van Tjerk van Dijk (55), wiens vliegtuig op 13 oktober neerstortte bij Onstwedde. Iris Kroes zette met haar harp de toon door te openen met het Fries volkslied en later nog een aantal nummers te spelen en te zingen.

Aan het eind van de tentdienst werd iedereen naar buiten geleid, waar eerst vijf vliegtuigjes en later vier de ‘missingman-formatie’ uitvoerden. Een van de vliegtuigen buigt dan plotseling scherp af en vliegt als het ware de ondergaande zon in. Het is een saluut ter herdenking van een piloot.

Hoogvliegersdagen

Piloot was wat Van Dijk altijd wilde worden. Maar dat kon niet vanwege zijn gehoor. Het bleef zijn grote droom, die hij toch waarmaakte door in 2001 zijn vliegbrevet te halen. Hij was mede-eigenaar van het bedrijf FlightLevel en had zijn eigen bedrijf ProVer.

Ook sponsorde hij SC Heerenveen en werd actief voor de stichting Hoogvliegers, die terminale en ernstig zieke kinderen een zorgeloze dag bezorgt door ze mee te nemen op een vlucht.

Waar anderen één zo’n dag in het jaar organiseren, kwam Van Dijk dit jaar op vijf ‘hoogvliegersdagen’, van Drachten tot Hoogeveen en Den Helder. ,,Je zorgde er altijd voor dat een ander het goed had.’’

Enige elektrische toestel

Organiseren zat in Van Dijks bloed. De geboren Achlumer, zoon van een bakkersechtpaar dat later de winkel in het dorp runde, nam ,,een stukje Achlum mee naar Drachten’’ toen hij daar ging wonen.

Hij bleef in zijn geboortedorp actief bij de dorpsfeesten en liep vijf keer de Slachtemarathon waar hij een groots onthaal in Achlum kreeg.

Het elektrisch vliegtuigje Pipistrel Alpha Electro was zijn grote trots en passie en het enige elektrische toestel in Nederland. Van Dijk wilde het elektrisch vliegen groot maken. Hij was altijd bezig met de toekomst en met duurzaamheid.

Een echte familieman

Zo vloog hij met zijn toestel tijdens de Elfwegentocht over de file die zich op de weg gevormd had. Hij was altijd op zoek naar vernieuwing.

De vlieger was een echte familieman, die een vrouw en twee dochters achterlaat. Hij werd omschreven als een sociaal bewogen man, die er een neus voor had om geld bij elkaar te krijgen voor het goede doel.

,,Je was een hoogvlieger en had geen vliegtuig nodig om op te stijgen.’’

Nieuws

Meest gelezen