Afscheid van beruchte rotonde Joure

De laatste snelwegrotonde van Nederland wordt de komende maanden weggehaald. De vervangende snelweg bij Joure is bijna klaar.

Banen van aarde geven aan waar de rotonde bij Joure moet komen. De foto dateert van 1969. FOTO KNOOPPUNT JOURE

Banen van aarde geven aan waar de rotonde bij Joure moet komen. De foto dateert van 1969. FOTO KNOOPPUNT JOURE

Bijgaande foto dateert van 1969 en toont het tracé van wat later de beruchte ‘grutte rotonde’ bij Joure zou worden. Banen van aarde geven aan waar het asfalt komt.

Op de foto is duidelijk de rijksweg van Sneek (boven) naar Heerenveen (onder) te zien, met midden onder de oversteek van de Sewei, de weg van Joure naar Haskerhorne-Heerenveen. Naar links uit beeld loopt de weg Joure-Lemmer die dan nog in aanleg is.

McDonald’s

Wie goed kijkt, ziet dat rechts van de rotonde in aanleg (een strook met aan weerszijden sloten) nog de aansluiting is gepland van een nieuwe weg tussen Joure en Akkrum. Die weg is er nooit gekomen. In de oksel van de aansluiting Sneek-Lemmer is duidelijk een gepland benzinestation (de ovaal) zichtbaar. Ook dat is er nooit gekomen.

Langs de weg die naar Joure voert, is het op deze foto allemaal nog kaal. Wel zichtbaar zijn het pand met halfrond dak waar nu bouwgroothandel Regts (vroeger transportbedrijf Zuidema) zit en dat van de vroegere garage Wierda, waar nu de Jumbo-supermarkt in zit. De woonwijk Zuiderveld is dan nog in aanbouw, van het huidige motel en de McDonald’s is nog geen spoor te bekennen.

De weg van Sneek naar Joure werd op 17 juni 1940 geopend met één rijbaan en op 23 december 1950 opende de weg verder naar de Stobbegaasterweg in Heerenveen. In 1959 werd besloten om een autosnelweg tussen Lemmer en Joure dwars door de Tsjûkemar aan te leggen.

Onzeker

De nieuwe rotonde ging in 1973 open en gaf vanaf het begin problemen. Er waren vier rijstroken en veel bestuurders voelden zich onzeker. Het aantal rijstroken is later teruggebracht naar drie, naar twee en weer uitgebreid naar drie, de belijning is verschillende keren aangepast en er kwamen bypasses van Heerenveen naar Joure, van Sneek naar Lemmer en van Lemmer naar Heerenveen. Desondanks bleef Knooppunt Joure voor problemen zorgen met lange files tot gevolg.

Nu is de aanleg van een nieuwe weg in volle gang. Voor in totaal 70 miljoen euro wordt de aansluiting van de weg Sneek-Joure verplaatst, en wordt de weg Heerenveen-Lemmer doorgetrokken. Het werk is eind dit jaar helemaal klaar.

In gebruikname

De aansluiting naar Sneek, met de nieuwe fly-over, wordt volgende week in gebruik genomen. In de week van 9 tot 13 oktober gaat de huidige rotonde er uit en wordt Joure aangesloten op de nieuwe snelweg.

Komend weekeinde mag iedereen de nieuwe fly-overs komen bekijken. Of de toeschouwers ook over de viaducten mogen lopen, is nog de vraag, want er wordt zaterdag gewoon doorgewerkt. Zondag voert de Joustermerkeloop wel over de fly-overs, want dan wordt er door aannemer Van der Lee niet gewerkt.

Op zaterdag 14 oktober, als het verkeer al van de rotonde is gehaald, mag iedereen te voet of per fiets een afscheidsrondje over de oude rotonde maken. Daarna wordt het oude asfalt zo snel mogelijk verwijderd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland