Afpakker voetbalshirt: 'Ik schaam me kapot en sta er echt als een stumper op'

In een klap was Sander Bouma (30) uit Leeuwarden op allerlei voetbalsites en -zenders te zien. Hij pakte een shirtje van een Feyenoord-voetballer, waar ook een jongetje zijn oog op liet vallen.

Sander Bouma met het jongetje, vlak nadat Bouma het shirtje aan hem gaf.

Sander Bouma met het jongetje, vlak nadat Bouma het shirtje aan hem gaf. FOTO SANDER BOUMA

Afgelopen zaterdag ging Bouma - ,,in de eerste plaats Cambuur-fan’’ - met vier vrienden naar de oefenwedstrijd Feyenoord – Werder Bremen in De Kuip in Rotterdam. Ze besloten na de wedstrijd bij de rand van het veld te wachten op een shirtje van een voetballer van de club.

Viraal

Op beelden van zender ESPN is te zien dat voetballer Guus Til zijn shirt gooit richting het groepje wachtende, vooral jonge supporters. Zowel Bouma als een jongetje weten hun hand op het shirt te leggen. Na een ruk van Bouma, die het shirt vangt met de hand waarin hij ook een biertje heeft, is hij de enige bezitter ervan. Als een steward hem onder druk lijkt te zetten geeft de Leeuwarder het shirt aan de jongen.

Binnen korte tijd vloog het filmpje het internet over. Ook bij de Oranjezomer op SBS6 komt het filmpje voorbij. ,,Het is volledig terecht dat deze man op de nationale tv geweldig voor lul staat’’, zegt analist Johan Derksen.

‘Uit de hand gelopen grap’

Volgens Bouma had hij met zijn vrienden ,,met een biertje op’’ afgesproken dat ze voor een van hen een shirt zouden proberen te bemachtigen. ,,Het was een uit de hand gelopen grap.’’ Voor hem zouden ze proberen een aanvoerdersband te krijgen. ,,Zelf heb ik al genoeg shirts.’’ Hij noemt zijn actie ,,superdom’’ . ,,Ik ben dertig jaar en sta er als een klein kind om het voor een maat die 10 meter verderop staat te pakken.’’

Naar eigen zeggen was hij nooit van plan geweest het shirt voor zichzelf te houden. ,,Mensen zeggen ook: ‘als die steward niks had gedaan, had-ie hem dan gegeven?’ Als buitenstaander had ik waarschijnlijk hetzelfde gedacht, maar ik zei gelijk tegen die steward: ‘ik geef hem wel’.’’ Hoe dan ook, zegt hij, had hij het shirtje aan de jongen gegeven.

Schuldgevoel van hier tot Tokio

Zijn Twitter- en Facebook-accounts heeft hij verwijderd vanwege de reacties. ,,Het ging mij te mal’’, zegt hij. ,,Allemaal ellende.’’ Mensen zouden zijn woonplaats en andere gegevens hebben gedeeld en onder meer hebben gezegd dat hij nooit meer zijn ‘kop’ zou moeten vertonen in het stadion.

Dat mensen zich over zijn actie opwinden, begrijpt hij wel. ,,Ik sta er echt als een stumper op.’’ Voor zijn actie schaamt hij zich ,,kapot’’. ,,Ik ben helemaal niet zo’’, zegt hij. ,,Ik voel me goed ellendig, kan ik je vertellen. Ik heb een schuldgevoel van hier tot Tokio.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland