Recordaantal coronabesmettingen in Friesland: bijzonder veel positief geteste basisschoolkinderen

Coronatest. FOTO ANP

In Friesland zijn de afgelopen week 1378 coronabesmettingen vastgesteld. Zo’n hoog weektotaal is nog niet eerder voorgekomen.

Er is sprake van een stijging van ruim 40 procent ten opzichte van de voorgaande week en bijna een verdubbeling vergeleken met twee weken geleden.

Tot nu toe werden half oktober de meeste besmettingen vastgesteld, toen testten 1051 inwoners van Friesland positief. Een klein deel van de stijging wordt veroorzaakt doordat er nu meer mensen worden getest. Dat was vorige week een recordaantal van 13.157 mensen bij GGD Fryslân. Sinds begin deze maand mag ook een categorie mensen zonder klachten zich laten testen. Dat geldt voor mensen die een signaal hebben gekregen van de app CoronaMelder dat ze in nauw contact zijn geweest met een positief getest persoon. Tijdens de eerste golf werd slechts mondjesmaat getest.

Opvallend veel besmettingen onder basisschoolkinderen

Opvallend veel basisschoolkinderen testten de voorbije week positief, signaleert GGD Fryslân: 55 in de leeftijd van 4 tot 12 jaar. Dat is 4 procent van de besmette mensen, eerder schommelde dit aandeel rond de 1,5 procent. Het aandeel besmette pubers tussen de 12 en 18 jaar nam af, maar het waren nog altijd een kleine 200.

Het aantal besmettingen van bewoners en medewerkers in de verpleeg- en verzorgingshuizen neemt nog steeds niet af. De GGD registreerde er vorige week zo’n zestig. Het bron- en contactonderzoek kan het hoge aantallen besmettingen niet bijhouden, waardoor mensen mogelijk vertraagd telefonisch te horen krijgen of ze positief zijn. Via de mail of op internet kan de uitslag wel tijdig worden geleverd, meldt de Friese gezondheidsdienst.

Verzesvoudiging aantal besmettingen op Ameland

Het dagelijks gemelde aantal besmettingen fluctueerde enorm afgelopen week. Dat had te maken met een KPN-storing, die dinsdag de registratie bij het RIVM dwarsboomde. GGD Fryslân is sindsdien bezig met een inhaalslag.

Opnieuw zijn er relatief weer veel positieve gevallen gevonden in Súdwest-Fryslân. Ook in Dantumadiel en op Ameland hield het coronavirus stevig huis de voorbije week. Op Ameland verzesvoudigde het aantal besmettingen ten opzichte van de voorgaande week. Er werden 24 besmettingen vastgesteld, bijna een derde van het totaal op het Waddeneiland.

Dit zijn de weekcijfers per gemeente. De GGD signaleert verdubbelingen in aantal besmettingen in Leeuwarden, Waadhoeke en Tytsjerksteradiel: Súdwest-Fryslân 315 (291), Leeuwarden 229 (106), De Fryske Marren 111 (79), Noardeast-Fryslân 105 (111), Waadhoeke 95 (45), Smallingerland 90 (65), Dantumadiel 75 (40), Achtkarspelen 62 (36), Opsterland 62 (36), Heerenveen 57 (50), Tytsjerksteradiel 56 (28), Weststellingwerf 47 (32), Ooststellingwerf 36 (34), Ameland 24 (4), Harlingen 10 (11), Terschelling 2 (4), Vlieland 1 (0) en Schiermonnikoog 1 (0).

Volgens de meest recente rioolwatermetingen worden momenteel de meeste coronavirusdeeltjes gevonden in Damwâld, gevolgd door Burdaard.

GGD Fryslân opent maandag in Heerenveen een zesde testlocatie. In WTC in Leeuwarden wordt hard gewerkt aan de opening van het vaccinatiecentrum. Daar kunnen naar verwachting vanaf half januari zorgmedewerkers zich laten vaccineren tegen Covid-19.

Het aantal geregistreerde sterfgevallen in Friesland als gevolg van Covid-19 steeg afgelopen week met zes. Dat is minder dan in de meeste weken in oktober en november. Vorige week lag dat aantal ook al laag, op vier. Officieel zijn er nu 148 coronadoden te betreuren in Friesland.

Nieuws

menu