Advocaat Van der Goot: grenzen strafrecht in tijden van corona niet altijd duidelijk

Tjalling van der Goot. FOTO ANP/BAS CZERWINSKI

Welk gedrag nu wel of niet strafbaar is in tijden van corona, is niet altijd even duidelijk. Dat stelt advocaat Tjalling van der Goot.

Op de dag dat advocaat Tjalling van der Goot in een opinieartikel in de Leeuwarder Courant stelt dat de rechtsstaat ook nu gewoon overeind blijft, is de eerste ‘corona-veroordeling’ een feit. Een man is vrijdag tot tien weken cel veroordeeld nadat hij twee agenten in het gezicht spuugde en zei dat hij corona had.

,,In het algemeen gesproken is tien weken cel heel fors voor wat een verbale bedreiging met zware mishandeling lijkt te zijn”, reageert Van der Goot.

Door andere bril

,,Ik ken niet de achtergrond, en misschien zijn er meerdere feiten dan alleen de bedreiging met zware mishandeling, maar het lijkt heel fors. Vaak worden vergelijkbare zaken in ‘normale tijden’ afgedaan met een boete of taakstraf. Al snap ik wel dat dit nu door een andere bril wordt bekeken.”

In zijn artikel in de Leeuwarder Courant van vrijdag, gaf Van der Goot een aantal voorbeelden van gedrag dat nu mogelijk strafbaar is. Bijvoorbeeld als een arts geen melding maakt van een infectie met corona. Maar er zijn veel meer voorbeelden te geven.

Lees ook | Aanmerkelijk onvoorzichtig met coronavirus? Dan loop je risico op vervolging voor dood door schuld

,,Ik werd gisteren na plaatsing gebeld door iemand die zich afvroeg of zijn kapper strafbaar was omdat die gewoon doorwerkte”, vertelt Van der Goot. Dat is (nu nog) niet het geval want dat staat niet opgenomen in de geldende noodverordening of andere maatregel die door het kabinet is afgekondigd. Maatregelen zoals die gelden voor bijvoorbeeld de horeca.

Grijs gebied

Maar wat nu als een grote groep jongeren op straat rondhangt zonder de aanbevolen afstand in acht te nemen. En daarop wordt aangesproken door een agent?

,,Dan is dat nog niet strafbaar omdat de afstand tussen mensen niet opgenomen is in de noodverordening die geldt”, legt Van der Goot uit.

Of de medewerker van de Thuiszorg die ondanks een hoestje en snotterige neus toch besluit te gaan werken en op die manier onbewust anderen blootstelt aan een besmetting?

,,Dat is een grijs gebied nu. Als diegene achteraf besmet blijkt te zijn en anderen aansteekt met het virus kan het leiden tot een strafrechtelijke vervolging. In dit geval neemt zo iemand mogelijk welbewust een aanmerkelijk risico. En ik kan me voorstellen dat het Openbaar Ministerie stelt dat er sprake is van schuld omdat er sprake zou zijn van verwijtbare onvoorzichtigheid.”

'Hier zijn geen richtlijnen voor'

Duidelijker is het in een situatie waarbij iemand weet dat hij of zij besmet is met het virus, daarom thuis moet blijven maar toch naar de supermarkt gaat en daar het virus doorgeeft. ,,Dan onttrek je jezelf aan de verplichte quarantaine en neem je een voorzienbaar risico. Dat is de kat op het spek binden.”

Over een mogelijke strafmaat wil Van der Goot zich niet uitlaten. ,,Hier zijn geen richtlijnen voor. Maar een gevangenisstraf is niet uit te sluiten gezien de ernst van de situatie.”

Heeft u zelf vragen over wat wel en niet strafbaar is? Tjalling van der Goot beantwoordt die aanstaande dinsdag via lc.nl. Vragen kunt u sturen naar [email protected]

Lees hieronder de hele ingezonden brief van Van der Goot.

Nieuws

Meest gelezen