Advies advocaat-generaal aan Hoge Raad: veroordelingen 'blokkeer-Friezen' in stand houden

Jenny Douwes tijdens de eerste rechtszaak tegen de blokkeerfriezen in 2018. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

De veroordeling van zes verdachten vanwege betrokkenheid bij de blokkade van de A7 op 18 november 2017 kan in stand blijven. Dat adviseert advocaat-generaal Edwin Bleichrodt vandaag aan de Hoge Raad.

De actievoerders wilden destijds met de blokkade een protest van actiegroep Kick Out Zwarte Piet bij de Sinterklaasintocht in Dokkum verhinderen. Een van de verdachten, Jenny Douwes, was betrokken bij de oproep tot de blokkade die enkele dagen daarvoor op Facebook was geplaatst. De anti-Zwarte Piet-demonstranten konden vervolgens niet in Dokkum demonstreren.

Het Gerechtshof oordeelde eerder dat de zaken tegen vijftien verdachten die hoger beroep hadden aangetekend konden worden bewezen. Hen was onder meer versperring van de weg, het verhinderen van de betoging en dwang ten laste gelegd. Douwes werd veroordeeld vanwege opruiing en uitlokken van strafbare feiten. Alle verdachten kregen een taakstraf van negentig uur. Zes daarvan stelden tegen de uitspraak beroep in cassatie in bij de Hoge Raad.

De verdediging vroeg om vernietiging van de veroordelingen. Raadsman Tjalling van der Goot stelde onder meer de vraag of het hof terecht kon oordelen dat er opzet was op een blokkade omdat het uitgangspunt een langzaam-aanactie was en dat het niet de bedoeling was om stil te staan op de snelweg. Ook vond Van der Goot dat in de zaak Douwes het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk verklaard had moeten worden omdat ze de oproep samen met een andere persoon op Facebook had geplaatst en hij niet werd vervolgd.

De advocaat-generaal stelt nu dat al deze cassatieklachten niet slagen. In de meeste gevallen neemt de Hoge Raad het advies over.

Uitspraak: 1 december

Nieuws

menu