Acute Zorg Netwerk Noord-Nederland: aantal vaccinaties per dag stijgt. Daarmee ontstaat ruimt voor opschaling reguliere zorg

FOTO ANP

Het aantal noordelingen dat dagelijks wordt gevaccineerd tegen corona neemt langzaam toe. Dat meldt het Acute Zorg Netwerk Noord-Nederland (AZNN) vrijdag.

Nu worden in elk van de GGD-priklocaties in Assen, Groningen en Leeuwarden dagelijks ongeveer 700 mensen gevaccineerd. Volgende week, als het AstraZeneca-vaccin wordt geleverd, stijgt dat aantal tot ongeveer 1000 per dag.

Lees ook | Daling Friese corona-besmettingen vlakt af, flink meer besmettingen onder zeventigplussers

GGD’en afhankelijk van beschikbaarheid vaccins

De GGD’en vaccineren de medewerkers van verpleeg- en verzorgingshuizen en de zelfstandige wonende ouderen. De GGD’en staan volgens het AZNN klaar om meer te doen, maar zijn afhankelijk van het aantal vaccins dat door het RIVM aan hen wordt toebedeeld.

De huisartsen zijn afgelopen week gevaccineerd. Zij vaccineren op hun beurt een deel van de bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen en de bewoners van kleinschalige woonvormen.

De tweede ronde van het vaccineren van acuut zorgpersoneel is onlangs afgerond. Dit tweede vaccin geeft iets meer bijwerkingen (zoals koorts) dan na de eerste prik, een teken dat het vaccin zijn werk doet.

Reguliere zorg geleidelijk opschalen

Dankzij de daling in het aantal coronabesmettingen is de druk op de noordelijke ziekenhuizen iets afgenomen. Dit geeft ruimte om de reguliere zorg geleidelijk op te schalen.

Het opschalen gebeurt in nauw overleg tussen alle ziekenhuizen in Noord-Nederland; er wordt zorgvuldig gekeken waar en welke zorg kan worden opgeschaald. Hierbij wordt de Britse variant van het coronavirus nauwlettend in de gaten gehouden.

Daarnaast lopen de voorbereidingen voor een eventuele derde golf door in de hele zorgketen.

Nieuws

menu