Tussenstand actie voor Oekraïne: al meer dan 150.000 euro binnen

Verwoestingen in Cherson. Een deel van de opbrengst van de donaties en inzameling gaat naar deze stad in Oekraïne ANP

De doneeractie van de Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden heeft inmiddels ruim 150.000 euro opgebracht. Dat maakt het mogelijk nog meer mensen in Oekraïne te helpen.

Maandagavond werd afgesloten met een bedrag van ruim 89.000 euro aan donaties van de lezers van de kranten van Mediahuis Noord. Dinsdagochtend rond 09.30 uur werd de grens van 100.000 euro doorbroken. En woensdagochtend zitten we dus al op meer dan 150.000 euro.

Directeur Journalistiek bij Mediahuis Noord Evert van Dijk wist niet wat hij meemaakte. ,,Ik had niet een duidelijk beeld over hoeveel geld er gedoneerd zou worden. Honderdduizend euro leek mij vooraf vrij ambitieus. Dus ik was erg verrast toen dat bedrag dinsdagochtend al gehaald werd.”

Doordat er zo gul wordt gegeven, kan er meer hulp geboden worden dan van tevoren gehoopt. Daarover wordt veel overlegd met andere organisaties die actief zijn in en voor Oekraïne. Ook worden er alvast goederen besteld waar grote behoefte aan in is in het land in oorlog, zoals generatoren en powerbanks zodat die direct na nieuwjaar richting Oekraïne gaan.

,,Een hele grote generator en het helpen herstellen van een appartementencomplex waren vooraf al twee belangrijke doelen die we ons gesteld hebben. Maar het ziet ernaar uit dat we meer kunnen gaan doen”, aldus Van Dijk. ,,In samenwerking met anderen kunnen we meer bereiken dan vooraf gedacht.”

Aan voorspellingen over een totaalopbrengst, waagt de directeur journalistiek zich niet. ,,We weten allemaal onder welke moeilijke omstandigheden de bevolking in Oekraïne de winter door moet komen. Hoe hoger de opbrengst van deze actie, hoe meer mensen geholpen kunnen worden.”

Inzameling

Donderdag is er de inzamelingsactie van goederen voor Oekraïne in Leeuwarden, Groningen en Emmen. Een steeds grotere groep vrijwilligers staat vanaf tien uur ‘s ochtends klaar bij het pand van de Leeuwarder Courant aan de Sixmastraat 15 in Leeuwarden, bij het Dagblad van het Noorden aan de Lübeckweg 2 en op Parkeerterrein Oost aan de Van Schaijkweg in Emmen.

Ter plekke geven pijlen de rijrichting aan om de goederen af te leveren en verkeersproblemen te voorkomen. In totaal staan er negen grote containers verspreid over de drie locaties. Op de websites lc.nl en dvhn.nl is die dag informatie vinden over de inzameling.

Mochten de containers voor 16.00 uur vol raken, dan wordt dat gemeld in het speciale liveblog. Donateurs wordt geadviseerd de website te checken voor vertrek naar de inzamelingslocatie om te achterhalen hoe druk het ter plekke is en hoeveel ruimte er nog is in de containers.

Een bedrag doneren? Dat kan via onderstaande QR of de site.

Doneren? Scan de QR-code of ga naar https://whydonate.nl/nl/fundraising/help-oekraine-nu .

Nieuws

menu