Generatoren, voedselhulp en een mobile home, dit is er gekocht dankzij de actie Help Oekraïne NU!

Een verwoeste woning in Irpin. Voor de bewoners wordt er in maart een mobile home gebouwd

Een verwoeste woning in Irpin. Voor de bewoners wordt er in maart een mobile home gebouwd

Vier weken na het eindigen van de actie ‘Help Oekraïne NU!’ van de LC en DvhN is er ruim 320.000 euro uitgegeven en gereserveerd voor concrete hulp.

Nadat de lezers van de Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden samen bijna 4 ton hadden gedoneerd, is er vanuit Mediahuis Noord direct samenwerking gezocht met andere organisaties. Zoals OpenDoorUkraine.nl en groepen in Oekraïne om het geld zo goed mogelijk te besteden.

Ruim 110.000 euro is al uitgegeven aan onder meer veertien kleine generatoren, een ambulance, brandhout, powerbanks, zaklampen, transport van de negen containers van de inzamelingsactie en voedselpakketten. Ook worden lokale hulpgroepen en de opvang van weeskinderen uit Oekraïne in Roemenië ondersteund.

Een ton is gereserveerd voor het herstel van een appartementencomplex in Irpin. Een bedrag van rond de 60.000 euro wordt besteed aan grote generatoren voor ziekenhuizen en centra waarvan uit hulp wordt geboden aan slachtoffers van de oorlog.

Mobile home

Bij de aankoop van generatoren wordt samengewerkt met technici, de stichting De Leeuw van Kyiv en de Groninger Kees Huizinga, die een agrarisch bedrijf heeft in Oekraïne.

Ook wordt met het geld van de doneeractie een ‘mobile home’ gebouwd in Irpin voor een ouder echtpaar dat dakloos dreigde te raken.

Na aftrek van de kosten voor de donatiesite en bankkosten is er nog ruim 50.000 euro vrij te besteden. Een definitieve verantwoording van alle uitgaven en projecten volgt als al het gedoneerde geld is besteed.