Acht jaar cel voor ex-tbs’er voor bloedbad in pension Berltsum

De 57-jarige ex-tbs’er die in het sociaal-pension in Berltsum medebewoner Peter Nieboer doodstak en een ander bijna, moet acht jaar de cel in.

De straf van de rechtbank in Leeuwarden is twee jaar lager dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM). De rechtbank acht de man verminderd toerekeningsvatbaar en legt hem tbs met dwangverpleging op.

Grootheidswaan

‘De Griek’, zoals de in Athene geboren man door medebewoners werd genoemd in het pension, leidt volgens deskundigen aan schizofrenie en grootheidswaan.

Hem is al eerder tbs opgelegd, nadat hij in de bibliotheek van Deventer iemand had neergestoken. Hij had ook andere geweldsdelicten op zijn naam.

In 2013 mocht hij de tbs-kliniek verlaten, trouwde hij met een mede-voormalig tbs’er en nadat hij van haar scheidde belandde de man vanuit Utrecht in 2016 in het sociaal-pension in Berltsum, waar tientallen alleenstaande mannen wonen.

Overlast

Hier zorgde hij regelmatig voor overlast door in zijn eentje luid te praten en te schreeuwen. Dit was ook zo op de fatale 5 augustus.

Rond de klok van half 10 was de man op zijn kamer aan het koken, toen twee buren zich aan zijn deur meldden om te klagen over het lawaai.

Stormram

Het waren de 43-jarige Peter Nieboer en diens 59-jarige maat. ,,De eerste keer duwde ik ze uit mijn kamer, maar ze bleven komen. De kleine gebruikte zijn buik als stormram”, zei de verdachte twee weken geleden bij inhoudelijke behandeling.

Het pannetje met eten viel van het vuur, een bos sleutels vloog door de lucht. ,,Ik dacht het een mes was”, zei de verdachte op zitting.

Keukenmes

Hij pakte zijn keukenmes – hij had er even eerder de groente mee gesneden – en stak in 7 seconden tijd twee keer in op Nieboer en twee keer op de 59-jarige. Nieboer werd in zijn hart geraakt en overleed vlak hierna. De 59-jarige liep een geperforeerde darm op. Hij overleefde de aanval ternauwernood.

,,Ik zou het weer zo doen”, antwoordde de verdachte op de vraag of steken niet een veel te overtrokken reactie was. ,,Ik werd aangevallen in mijn eigen domein.”

Hij en zijn advocaat Ivonne Leenhouwers vonden het een geval van noodweer, maar daar was volgens de rechtbank totaal geen sprake van.

Nieuws

menu