Abe Bonnema Prijs voor architect Jan Nauta met Huis aan het Meer

Huis aan het Meer, Oudega (SWF). Studio Nauta, Rotterdam. FOTO FRANK VAN DER SALM

De Rotterdamse architect Jan Nauta (36) heeft zaterdag de Abe Bonnema Prijs 2018 voor jonge architecten gewonnen met ‘Huis aan het Meer’ in Oudega (SWF).

Nauta, naamgever van Studio Nauta, ontving in de Leeuwarder Achmeatoren een cheque van 20.000 euro. Zijn winnende ontwerp ligt aan de Aldegeaster Brekken: twee gebouwen die schuin ten opzichte van elkaar staan en zijn verbonden door een langgerekte keuken.

Inspirerend

,,Het plezier om te bouwen spat van dit ontwerp af. Het is een prestatie van uitzonderlijke, hoogwaardige architectonische kwaliteit, die toekomstige generaties inspireert en die tot voorbeeld strekt”, oordeelde de jury.

Waardering heeft de jury ook voor de relatie die het huis met het open landschap aangaat: niet dominant, maar vrij bescheiden. De larixhouten gevels, de grote glasvlakken en de grote zinken kap leveren volgens de jury ,,een prachtig beeld’’ op.

Naast Nauta waren vier anderen genomineerd. Eén ervan ook met een project in Friesland; Marieke Kums (Studio Maks) voor de uitbreiding van park Vijversburg in Tytsjerk.

Prijs

De Abe Bonnema Prijs is bestemd voor architecten onder de veertig jaar. Naamgever is de Friese architect Abe Bonnema (1926-2001), die onder meer de Achmeatoren en de naastliggende Avérotoren ontwierp.

Zijn nalatenschap is in beheer bij de ir. Abe Bonnema Stichting, die de kwaliteit van de architectuur in Nederland wil bevorderen. De prijs werd dit jaar voor de zesde keer uitgeloofd.

Dit weekeinde werd ook de Vredeman de Vriesprijs voor architectuur uitgereikt .

Lees ook

Nieuws

menu