'Aanwijzingen voor betrokkenheid Mexicaanse drugswereld bij crystal methlab in Willemsoord'

Er zijn aanwijzingen dat de Mexicaanse drugswereld betrokken was bij het aangetroffen crystal methlab in Willemsoord. Dat valt op te maken uit het strafdossier, zegt Maarten Meulemeesters, de advocaat van de 65-jarige eigenaar van de ‘drugsvilla’, die eind mei werd gearresteerd.

Eind mei werd in Willemsoord na een inval in een villa aan de Ronde Blesse een drugslab aangetroffen. In het lab werd de zeer verslavende drug crystal meth vervaardigd.

Eind mei werd in Willemsoord na een inval in een villa aan de Ronde Blesse een drugslab aangetroffen. In het lab werd de zeer verslavende drug crystal meth vervaardigd. Foto: Wilbert Bijzitter

Een kartel van Mexicaanse drugscriminelen zou een aandeel hebben gehad in het opzetten van het lab en het produceren van de verdovende middelen in de riante woning aan de Ronde Blesse, zegt Meulemeesters. Hoe groot dat aandeel is geweest, kan hij niet zeggen. Hij wil niet ingaan op details uit het dossier. Op welke aanwijzingen de advocaat zich baseert en om welk drugskartel het gaat, laat hij eveneens in het midden.

Zwijgen

Dat er nog verdachten in deze zaak op vrije voeten zijn, is volgens de strafpleiter zeer goed mogelijk. Een drugslab van deze omvang alleen runnen lijkt schier onmogelijk, erkent ook Meulemeesters. De politie meldde eerder al dat nieuwe aanhoudingen niet worden uitgesloten.

Maar voorlopig is de eigenaar (65) van de woning de enige verdachte. Sinds eind juli mag hij de rechtszaak onder voorwaarden in vrijheid afwachten.

Hij en zijn advocaat kiezen ervoor te zwijgen tegenover de pers. Of hij meewerkt met de autoriteiten, wil zijn advocaat niet prijsgeven. Pas op de zitting zal duidelijk worden hoe de eigenaar zijn rol in deze zaak ziet. Hoeveel andere personen volgens de raadsman betrokken moeten zijn geweest bij het lab in Willemsoord, is om die reden dan ook onbekend.

‘Loopt geen gevaar’

Het zou niet voor het eerst zijn dat Mexicanen zich mengen in de productie van crystal meth in Nederland. De Nationale Politie waarschuwde in mei nog in De Telegraaf dat steeds meer drugskartels uit Mexico naar Nederland trekken om te helpen bij het koken en doorvoeren van de zeer verslavende harddrug. Daarnaast werden afgelopen jaar diverse Mexicanen gearresteerd voor betrokkenheid bij methlabs in onder meer Herwijnen en het Gelderse Achter Drempt.

De drugswereld in Mexico staat te boek als meedogenloos en extreem gewelddadig. Toch meent Meulemeesters dat zijn cliënt niets te vrezen heeft van een afrekening of andere bedreigingen. „Mijn cliënt ‘overleeft’ op dit moment in de buitenwereld, maar is in goede gezondheid. Voor zover ik weet, loopt hij geen gevaar.” De verdachte had begin deze eeuw een groot reïntegratiebedrijf in Emmen met ruim 200 cliënten. Hij hield met zijn bedrijf kantoor in monumentale panden in onder andere Emmen, Groningen en Havelte. De onderneming ging in 2012 op de fles.

Aanhouding bij villa

Van een inhoudelijk behandeling komt het eerst niet. De rechtszaak die stond gepland voor 22 oktober is uitgesteld, omdat het onderzoek volgens Meulemeesters nog in volle gang is. De advocaat vermoedt dat de zaak aan het eind van jaar voor de rechtbank komt.

De woning aan de Ronde Blesse werd op last van burgemeester Rob Bats voor onbepaalde tijd gesloten. Desondanks is de verdachte enkele malen in zijn woning geweest. „Dat gebeurde in samenspraak met de gemeente en de politie”, zegt Meulemeesters, die spreekt van ‘goed contact’ tussen zijn cliënt en de gemeente Steenwijkerland.

Na de inval werd de woning een trekpleister voor gespuis en inbrekers, zegt de advocaat. „Diverse keren was er sprake van inbraken en vandalisme, zoals het ingooien van ruiten.” Onlangs verrichtte de politie een aanhouding bij de woning van de hoofdverdachte. De politie laat weten geen uitspraken te doen over deze aanhouding ‘in verband met het onderzoek’. Volgens advocaat Meulemeesters is er geen link tussen zijn cliënt en de aangehouden persoon bij de villa.

Het Openbaar Ministerie kan geen verdere mededelingen doen over de ontwikkelingen in het onderzoek.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland