Aantal vastgestelde corona-besmettingen in Friesland neemt af

. FOTO PIXABAY

Het aantal vastgestelde besmettingen met het coronavirus is de afgelopen week afgenomen ten opzichte van de voorgaande week. In zeven dagen tijd zijn er 37 inwoners van Friesland positief bevonden. Een week eerder was dat 57.

Dat blijkt uit de datagegevens van het RIVM. Vorige week stabiliseerde het aantal vastgestelde besmettingen al, nadat de twee weken ervoor twee keer sprake was van een verdrievoudiging. Een daling is in lijn met het landelijk beeld, meldt GGD Fryslân.

Verreweg de meeste besmettingen worden momenteel vastgesteld in de gemeente Leeuwarden: 23 van de 37 positieve testen afgelopen week. Dit correspondeert met de bevindingen uit de wekelijkse rioolwatermetingen. In Leeuwarden zijn bovengemiddeld veel coronavirusdeeltjes (291 per milliliter rioolwater) gevonden.

In Noardeast-Fryslân en Dantumadiel, de gemeenten die eerder in augustus relatief het meest getroffen zijn, is de rust voorlopig weergekeerd. In Dokkum en omgeving testte de afgelopen week nog één persoon positief, in Dantumadiel helemaal niemand. In totaal zijn vorige week bijna 4100 mensen getest door de Friese GGD, bijna evenveel als de voorgaande week.

Ziekenhuisopnames en sterfgevallen van inwoners van Friesland als gevolg van Covid-19 zijn in juli en augustus niet meer gemeld bij GGD Fryslân. De Friese ziekenhuizen meldden vorige week (zeven, van wie drie op de IC) en afgelopen donderdag (vijf) wel opnames van patiënten met een verdenking van corona. Volgens de ziekenhuizen zegt dit enkel wat over de bezetting van bedden op de geïsoleerde afdeling en betreft dit een momentopname die elk uur weer totaal anders kan zijn.

De Friese ziekenhuizen willen geen informatie geven over opgenomen corona-patiënten met een bevestigde besmetting.

Bekijk actuele data over het virus in Friesland op deze pagina.

Nieuws

menu