Aantal positieve tests in Friesland in week tijd fors gestegen: zorgen nemen toe

De routekaart coronamaatregelen en een mondkapje. FOTO ANP/BART MAAT

Het aantal coronabesmettingen in Friesland is een maand lang niet zo hoog geweest als nu. De afgelopen week zijn de besmettingen gestegen met 19 procent, van 1128 naar 1346. De zorgen nemen toe, nu ondanks de hogere cijfers de maatregelen tegen corona zijn versoepeld.

Dat meldt GGD Fryslân in haar weekoverzicht.

Met de 1346 besmettingen van deze week zijn er in totaal 25.757 inwoners van Friesland positief getest op het coronavirus. Er zijn de afgelopen week 21 sterfgevallen van coronapatiënten gemeld bij de GGD, dat zijn er 17 minder dan een week eerder. Van 13 besmette personen is bekend dat ze zijn opgenomen in het ziekenhuis, vorige week waren dat er 20.

COVID-19 dringt minder in verpleeg- en verzorgingshuizen binnen en het totaal aantal nieuwe besmettingen neemt daar ook verder af. De GGD ziet net als het RIVM hierin de eerste tekenen dat vaccineren effectief is. Ook in de ziekenhuizen komt corona minder voor.

Wel zijn er meer besmettingen onder kinderen en veertigers. Op de basisscholen is het aantal besmettingen in een week tijd van 41 naar 102 gestegen. 81 leerlingen en 21 medewerken zijn positief getest op het coronavirus. Volgens de GGD is die stijging mede te wijten aan strenger testbeleid. Ook bij bedrijven blijft het aantal besmettingen hoog.

7509 Friezen gevaccineerd in een week tijd

De GGD heeft 7509 Friezen in een week tijd gevaccineerd. Dat waren er vorige week 10.291. Dat hogere aantal is te verklaren omdat er toen gevaccineerd is op de Waddeneilanden. In totaal zijn er deze maand 35.506 prikken gezet bij ouderen en zorgmedewerkers. De medewerkers die in nauw contact staan met bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen hebben aanstaande maandag allemaal hun tweede prik met het Pfizer-vaccin gekregen. Daarom worden er vanaf maandag weer meer ouderen van 80 en ouder gevaccineerd, van 440 per dag naar 730 per dag.

Vanaf dinsdag 2 maart krijgt ook de groep thuiswonende ouderen van 75 tot 80 jaar een uitnodiging van het RIVM. Ook medewerkers in de wijkverpleging die nauw contact hebben met cliënten krijgen binnenkort een uitnodiging van hun werkgever.

Nieuwe vaccinatielocatie Drachten

De vaccinatielocatie in Drachten opent maandag de deuren. Er wordt gestart met een of twee priklijnen met als doel vaccineren dichter bij huis mogelijk te maken. De hoeveelheid vaccin blijft gelijk, dat betekent dat het aantal prikken in WTC Expo in Leeuwarden eerst afneemt.

In Dokkum komt een vaccinatielocatie in sporthal de Trimmer, het is nog niet duidelijk wanneer deze start, de verwachting is in april. Dan wordt er ook in Heerenveen geprikt.

Meeste besmettingen in Leeuwarden, Súdwest-Fryslân en De Fryske Marren

In de gemeenten Leeuwarden 254 (vorige week 217) , Súdwest-Fryslân 234 (vorige week 180) en De Fryske Marren 129 (vorige week 89) zijn de afgelopen week de meeste mensen positief getest. In Waadhoeke 82 (vorige week 47) en Oostellingwerf 41 (vorige week 26) en op Schiermonnikoog 12 (vorige week 4) en Terschelling 9 (vorige week 5) steeg het aantal nieuwe besmettingen procentueel het meest. Harlingen 32 (vorige week 26) en Schiermonnikoog hadden niet eerder zoveel besmettingen in een week.

Nieuws

menu