Aantal positief geteste Friezen daalt voor het eerst sinds tweede golf

Buisjes met slijm voor een coronatest. FOTO ANP

De strengere maatregelen lijken in Friesland een eerste effect te hebben. Voor het eerst sinds de tweede golf - in zeven weken - is het wekelijkse aantal vastgestelde besmettingen met het coronavirus afgenomen.

Vorige week werden in totaal 1051 inwoners van Friesland positief getest. Dat zijn er ruim honderd minder dan een week eerder. Bovendien zijn er vorige week weer meer Friezen door GGD Fryslân getest dan ooit: 10.117 in een week. In de voorgaande week is echter wel een administratieve inhaalslag gemaakt, die voor een enigszins vertekenend beeld zorgt.

Het aantal bij GGD Fryslân gemelde ziekenhuisopnamen en overledenen als gevolg van Covid-19 neemt wel toe. Vorige week werden volgens de gegevens van het RIVM veertien Friezen opgenomen in een ziekenhuis, bijna de helft meer dan de week ervoor, en bijna drie keer zoveel als twee weken eerder. Het aantal gemelde overledenen is de afgelopen weken verdubbeld van 1 naar 2 en van 2 naar 4 in de voorbije week. Dit zijn voorspelbare na-ijl-effecten. Het effect van maatregelen is pas later terug te zien in de ziekenhuisopnames.

Verhoudingsgewijs slaat het virus qua aantal vastgestelde besmettingen de laatste drie dagen het hardst toe in de gemeenten Waadhoeke, Súdwest-Fryslân, De Fryske Marren en Weststellingwerf en op de eilanden Terschelling en Vlieland. Donderdag zijn er ook relatief veel positieve gevallen gemeld in Ooststellingwerf. In Tytsjerksteradiel en Dantumadiel is het naar verhouding rustig.

Bekijk alle actuele data over het virus in dit artikel.

Nieuws

menu