Aantal nieuwe coronabesmettingen daalt verder, maar besmettingen onder ouderen in zorginstellingen loopt op

Het coronavirus.

Het coronavirus. FOTO NIOHH

Voor de tweede week op rij daalt het aantal vastgestelde nieuwe besmettingen met het coronavirus onder inwoners van Friesland. GGD Fryslân waakt voor optimisme over de dalende trend, omdat de besmettingen onder ouderen in verzorgings- en verpleeghuizen wel oploopt.

De afgelopen week testten 925 Friezen positief, tegen 1051 de voorgaande week. Het aantal nieuwe besmettingen ligt 233 positieve gevallen lager dan twee weken geleden, toen in Friesland de piek in de tweede golf werd bereikt.

De afname van het aantal besmettingen lijkt goed nieuws, maar er zijn voorbehouden. Het RIVM kampte afgelopen week bij de registratie tweemaal met een technische storing. Niet duidelijk is in hoeverre de cijfers inmiddels helemaal up-to-date zijn, maar GGD Fryslân heeft wel die indruk. Het aantal mensen dat zich heeft getest bij de GGD is voor het eerst sinds lang gedaald, vrij fors met meer dan 20 procent.

Van de besmette personen was bijna een kwart zestig jaar of ouder. De GGD geeft jongeren nadrukkelijk het verzoek om bewust om te gaan met bezoek aan ouders en grootouders. ,,Ga alleen als je fit bent en houd dan voldoende afstand”, roept de instantie op in haar weekbericht.

Ook het aantal door Covid-19 overleden Friezen blijft verdubbelen. Afgelopen week werden negen slachtoffers gemeld, tegenover vier de week daarvoor. De effecten van maatregelen op ziekenhuisopnames en sterfte zijn echter pas later terug te zien. Daarbij komt dat de laatste weken relatief veel meer ouderen besmet zijn geraakt, die een veel groter risico op ernstige ziekte lopen. Bovendien loopt de registratie hiervan (soms ver) achter.

Volgens het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland liggen er momenteel zestig mensen met Covid-19 in de vier Friese ziekenhuizen, van wie 17 op de intensive care. Bijna de helft komt uit andere regio’s, voornamelijk uit de Randstad. De situatie is sinds een week weinig veranderd.

Bekijk alle actuele data over het virus in dit artikel.