Aantal coronapatiënten op Friese verpleegafdelingen in paar dagen tijd bijna gehalveerd

Foto: ANP

Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen van de vier Friese ziekenhuizen is in een paar dagen tijd bijna gehalveerd.

Dinsdagochtend lagen op de verpleegafdelingen 30 patiënten met covid-klachten. Dat zijn er 25 minder dan tijdens het vorige meetmoment, afgelopen vrijdag.

Ook op de intensive cares van de Friese ziekenhuizen is een kleine daling te zien in het aantal bezette bedden. Dinsdag lagen er 22 patiënten met covid-klachten op de ic. Dat zijn er twee minder dan op vrijdag.

Overigens zijn de cijfers een momentopname. De situatie op het moment van doorgeven kan na een uur alweer veranderd zijn.

Landelijk juist toename

Terwijl het in Friesland minder druk is in de ziekenhuizen is landelijk juist een toename te zien. Het totaal aantal opgenomen patiënten met Covid-19 is nu 1963, dat zijn er 58 meer dan maandag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Van hen liggen er 556 op de intensive care, twee minder vergeleken met een dag eerder. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1407 coronapatiënten, een toename van 60 afgelopen etmaal.

Maandag nam het aantal opgenomen coronapatiënten ook al toe, met 54. De vijf dagen daarvoor was er iedere keer sprake van een daling.

Eerste en tweede golf

Op het hoogtepunt van de eerste golf, op 2 april, lagen er 27 coronapatiënten op de Friese intensive cares en 72 op de verpleegafdelingen. In de tweede golf piekte de bedbezetting op 30 coronapatiënten op de ic’s en 72 op de verpleegafdelingen.

Een groot deel van de coronapatiënten in de Noordelijke ziekenhuizen kwam tijdens de eerste golf uit andere delen van het land. Het virus sloeg daar harder toe, waardoor patiënten werden overgeplaatst naar het veel lichter getroffen Noorden. Ondertussen liggen er bijna geen coronapatiënten van buiten de regio meer op Noordelijke ziekenhuisbedden.

Het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland houdt het aantal patiënten van buiten de regio alleen bij op Noordelijke schaal. In de ziekenhuizen van Drenthe, Friesland en Groningen ligt in totaal 1 patiënt van buiten de regio op een verpleegafdeling en 5 liggen op een intensive care.

Nieuws

menu