Aantal coronabesmettingen zakt in Friesland onder de honderd per week; slechts één 65-plusser test positief

Foto: ANP

Het weektotaal aan vastgestelde coronabesmettingen is in Friesland onder de honderd gezakt. Met 93 positieve gevallen verkeert Friesland op exact hetzelfde niveau als in half september 2020.

Ook de vastgestelde besmettingen op één dag daalden tot het niveau van het begin van de tweede golf. Woensdag testten nog maar tien Friezen positief en donderdag dook dit aantal voor het eerst onder de tien: 9.

De hele week is er geen enkel nieuw sterfgeval als gevolg van Covid-19 gemeld.

Slechts één 65-plusser test positief

GGD Fryslân signaleert dat het aantal gevonden besmettingen twee maanden geleden nog vijftien keer zo hoog lag. De meeste besmettingen worden gevonden onder twintigers. Eén op de vijf positieve gevallen betreft iemand uit het basisonderwijs, met name de kinderen. Slechts één 65-plusser testte positief.

In vijftien van de achttien gemeenten bleef het aantal besmettingen de voorbije zeven dagen onder de tien, ziet de GGD. Op de Waddeneilanden testte voor de tweede week op rij geen inwoner positief. Komende week krijgen de zestigminners daar hun tweede vaccinatie.

Dit zijn de gemeentelijke cijfers (tussen haakjes vorige week): Leeuwarden 25 (26), Heerenveen 15 (13), Noardeast-Fryslân 11 (29), De Fryske Marren 8 (12), Waadhoeke 7 (3), Weststellingwerf 5 (13), Súdwest-Fryslân 4 (24), Harlingen 3 (6), Tytsjerksteradiel 3 (1), Achtkarspelen 2 (0), Dantumadiel 2 (1), Smallingerland 2 (8), Opsterland 1 (2), Ameland 0 (0), Ooststellingwerf 0 (2), Schiermonnikoog 0 (0), Terschelling 0 (0) en Vlieland 0 (0).

Drie coronapatiënten in Friese ziekenhuizen

In de Friese ziekenhuizen lagen vrijdagochtend drie coronapatiënten van wie twee op de intensive care. In het hele Noorden gaat het om zes coronapatiënten, meldt het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland. In Groningen en Drenthe waren de ic’s vrij van covid-patiënten. Twee van de zes patiënten in de noordelijke ziekenhuizen komen van buiten de regio, één van hen ligt op de ic.

Het risiconiveau voor Friesland werd dinsdag door het RIVM al teruggeschroefd van ernstig naar zorgelijk. Het laagste niveau is waakzaam, daarop zitten de veiligheidsregio’s Groningen en Zaanstreek-Waterland. Op de kaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC kleuren Friesland en Groningen op basis van het aantal positieve tests de voorbije twee weken inmiddels groen. De rest van Nederland is nog oranje, onlangs was het land nog rood.

Nieuws

Meest gelezen