Aantal coronabesmettingen verdubbelt in Nederland, Friesland blijft buiten schot

FOTO PIXABAY

Het aantal mensen dat positief testte op het coronavirus is in heel Nederland afgelopen week zo goed als verdubbeld. In Friesland duikt het virus echter nauwelijks op.

Dat blijkt uit de wekelijkse update epidemiologische situatie COVID-19 van het RIVM. In heel Nederland testten afgelopen week 987 mensen positief op het virus tegenover 534 in de week daarvoor. 12 mensen zijn sinds 12 juli opgenomen in het ziekenhuis.

Het Noorden blijft daarbij bijna volledig buiten schot. In Friesland testten tussen 7 en 21 juli 8 mensen positief, in Groningen 4 en in Drenthe 9. Vorige week werden 245 mensen in Friesland getest, blijkt uit de cijfers die GGD Fryslân vrijdag al bekend maakte.

Van de 8 besmettingen waren er 3 in de gemeente Leeuwarden. De gemeenten Achtkarspelen, De Fryske Marren, Heerenveen, Ooststellingwerf en Opsterland telden elk één besmetting.

De forse landelijke toename is vooral toe te schrijven aan enkele kleine uitbraken in Zuid-Holland. Bijna de helft van de personen met een positieve test komt uit deze provincie. Zo raakten bijvoorbeeld 23 personen besmet nadat ze een café bezocht hadden in Hillegom waar een van de klanten ongemerkt het virus bij zich droeg.

Friezen trekken er ook weer meer op uit, blijkt uit de mobiliteitscijfers van Google. Het bezoek aan restaurants en cafés ligt bijvoorbeeld 10 procent hoger dan in januari en februari waar het begin april 65 procent minder was. Stranden en parken worden fors meer bezocht en het kantoor minder. Daar zal eerder de vakantie dan het virus de oorzaak zijn.

Nieuws

Meest gelezen