Aantal besmettingen in Friesland neemt weer wat af ten opzichte van vorige week, ziekenhuisbezetting onder noorderlingen neemt iets toe

FOTO PIXABAY

Het aantal vastgestelde besmettingen met het coronavirus is de afgelopen zeven dagen licht afgenomen in Friesland. Er testten 672 inwoners van Friesland positief, 48 minder dan de week ervoor.

Het aantal besmettingen ligt nog duidelijk boven het niveau van de tweede week van november. Daarvóór was in Friesland vier weken op rij een daling van het aantal geregistreerde besmettingen geweest. De grafieken vertonen een zaagtandbeeld, de aantallen vastgestelde besmettingen stijgen en dalen.

Ook in de verpleeghuizen neemt het aantal besmettingen af, al blijft dit volgens GGD Fryslân zorgelijk hoog. Er testten 47 bewoners positief, tegen 65 een week eerder.

Bijna één op de zeven besmette inwoners van Friesland was vorige week een scholier, tussen 12 en 18 jaar. Ook dit aantal (94) daalde licht ten opzichte van vorige week, toen er sprake van een verdubbeling was in deze leeftijdscategorie. Er zijn iets meer mensen getest (7946 in totaal) bij GGD Fryslân dan de week ervoor.

Naar verhouding worden de meeste besmettingen nog altijd vastgesteld in Súdwest-Fryslân. In het Noorden wordt geen gemeente relatief gezien zo hard getroffen door positief geteste inwoners en te betreuren slachtoffers aan covid-19. Dat valt qua positieve gevallen nog in het niet bij Urk. Landelijk slaat het virus momenteel nergens zo hard toe als op het voormalige eiland. Op Urk worden naar verhouding tot bijna tien keer zo veel besmettingen vastgesteld als in Súdwest-Fryslân.

Zes gemeenten met meer besmettingen dan een week eerder

Ook in Súdwest-Fryslân is het totaal aantal vastgestelde besmettingen vorige week afgenomen, signaleert GGD Fryslân. Zes Friese gemeenten hadden meer besmettingen dan een week eerder. Het aantal nieuwe besmettingen van deze week (tussen haakjes vorige week): Súdwest-Fryslân 164 (211), Leeuwarden 128 (137), Ooststellingwerf 55 (33), Waadhoeke 49 (45), Heerenveen 43 (28), De Fryske Marren 40 (39), Noardeast-Fryslân 38 (54), Smallingerland 35 (40), Opsterland 25 (23), Weststellingwerf 23 (29), Tytsjerksteradiel 23 (24), Achtkarspelen 22 (29), Dantumadiel 16 (18), Harlingen 7 (8), Terschelling 3 (2), Vlieland 1 (0), Ameland 0 (0) en Schiermonnikoog 0 (0).

Ziekenhuisbezetting onder noorderlingen neemt iets toe

De bezetting van covid-19-patiënten in de noordelijke ziekenhuizen neemt iets af. Dat wordt veroorzaakt door minder opnames van coronapatiënten van buiten de regio. Er liggen nu iets meer noordelingen met corona in de ziekenhuizen dan gedurende voorgaande week. Bij de laatste momentopname lagen er 151 coronapatiënten in de negen ziekenhuizen, van wie 48 op de intensive care. In 80 gevallen gaat het om inwoners van Noord-Nederland, van hen liggen 13 op de ic.

In de voorbije week werden 11 Friese sterfgevallen vanwege covid-19 geregistreerd, een week eerder waren dat er 17. In totaal zijn er nu 129 inwoners van Friesland officieel aan (onder meer) Covid-19 overleden. Het werkelijke aantal ligt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek bijna twee keer zo hoog.

Nieuws

menu