Aantal besmettingen in Friesland loopt op, ook in Dokkum

Het coronavirus. FOTO EPA

Het aantal positief op het coronavirus geteste inwoners van Friesland loopt op. Ook in het Dokkum-cluster breidt het aantal vastgestelde besmettingen zich uit.

In de laatste zeven dagen zijn veertig Friezen positief getest, meldt GGD Fryslân. ,,Aanmerkelijk meer dan de weken ervoor. Dat baart ons zorgen”, zegt woordvoerder Marcel de Jong.

Dokkum: 23 besmettingen

Binnen het cluster Dokkum breidt het aantal besmettingen zich ook uit. Rond het middaguur meldde GGD Fryslân nog dat er maandag geen nieuwe besmettingen zijn vastgesteld, maar daar kwam de instantie dinsdag na de publicatie van de wekelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu op terug. Er blijken inmiddels 23 inwoners van Friesland aan het Dokkum-cluster te zijn gelieerd en nog een klein aantal dat in andere provincies woont.

Eind juli raakte een persoon in Dokkum besmet op een huisfeestje waar een bescheiden aantal mensen aanwezig was, aldus de Friese gezondheidsdienst. Deze persoon heeft volgens de GGD weer een ander besmet en die heeft weer anderen besmet. Dit is volgens de GGD onder meer gebeurd bij bezoek aan terrassen en kroegen en inmiddels ook op andere plekken.

'Blijkbaar komen wij niet overtuigend genoeg over met onze boodschap'

De GGD spreekt van een cluster als er minimaal vier personen naar één besmette bron zijn terug te herleiden. Dokkum is sinds de zomer het eerste cluster in Friesland. Er zijn inmiddels meer van, bevestigt De Jong. ,,We verbazen ons er net als Jaap van Dissel van het RIVM over dat mensen te lang doorlopen met klachten. Ze hebben dan zelf weinig last van de besmetting, maar dragen zo wel bij aan de verspreiding van het virus. Blijkbaar komen wij niet overtuigend genoeg over met onze boodschap dat je je moet laten testen als je klachten hebt.”

De gemeente Noardeast-Fryslân heeft nog geen beperkende extra maatregelen genomen tegen de uitbraak van het coronavirus. Sommige individuele partijen doen dat wel. Zo heeft de kaatsvereniging in Ternaard vanwege de toenemende coronabesmettingen besloten ,,fan ‘t jier mar net mear te keatsen”.

In het UMC in Groningen liggen vier patiënten met Covid-19, de eersten als gevolg van de zomergolf in het Noorden. In de Friese ziekenhuizen ligt niemand met deze door het nieuwe coronavirus veroorzaakte infectieziekte.

Nieuws

menu