Burgemeester Klaas Agricola van Dantumadiel doet aangifte vanwege lekken integriteitsrapport zaak-Postma

Foto van gemeentehuis in Damwâld. FOTO: MARCEL VAN KAMMEN

Burgemeester Klaas Agricola van Dantumadiel doet aangifte vanwege het lekken van een integriteitsrapport naar de Leeuwarder Courant. ‘Frustrerend’.

Het rapport van Bureau Integriteit is het resultaat van een onderzoek naar de kwestie Woudhof. Raadslid Romke Postma (Gemeentebelangen) kocht het voormalige dagbestedingscentrum en wilde op het terrein woningen bouwen. Bij de gemeente kwamen verschillende klachten binnen die suggereerden dat Postma zijn positie als raadslid misbruikt zou hebben om toestemming van de gemeente te krijgen voor zijn plan.

Het onderzoek werd begin augustus vorig jaar aangevraagd en vlak voor kerst afgerond. Het onderzoeksbureau concludeert dat Postma geen misbruik gemaakt heeft van zijn positie. Wel had hij zijn nevenfuncties als bestuurder van een aantal bv’s bij de gemeente moeten opgeven. Daarvoor moet Postma nu van Agricola zijn excuses maken. Ook CDA-raadslid Sietse Hilverda, die de kwestie Postma tegen de gemeentelijke integriteitsprotocollen in openbaar besprak tijdens een raadsvergadering, moet sorry zeggen.

Het rapport is sinds woensdag openbaar, maar werd al eerder gelekt naar de Leeuwarder Courant. Agricola noemt dat lekken ‘onacceptabel en een dieptepunt in dit gehele proces’. Volgens de burgervader frustreert het de gang van zaken, is het een ‘ernstig strafbaar feit’ en tast het de ‘betrouwbaarheid en integriteit van de overheid’ aan.

Nieuws

menu