Aanbesteding van busvervoer voorlopig uitgesteld in verband met coronacrisis

Drukte bij de bushalte in Leeuwarden. Sinds het afkondigen van de coronamaatregelen is het gebruik van  openbaar vervoer in Friesland volgens Google met 51 procent gedaald.

Drukte bij de bushalte in Leeuwarden. Sinds het afkondigen van de coronamaatregelen is het gebruik van openbaar vervoer in Friesland volgens Google met 51 procent gedaald. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Er is meer tijd nodig voor de aanbesteding van de nieuwe busconcessie van 2022 tot en met 2032, dat heeft het college van Gedeputeerde Staten dinsdag besloten.

Voor de periode 2022-2032 moet het Friese busvervoer opnieuw worden aanbesteed volgens Europese regels. De reden voor het uitstellen van de aanbesteding is dat vervoerders volgens het college hard geraakt worden door de coronacrisis en daarom wellicht terughoudend zullen zijn met het inschrijven op de aanbesteding.

In plaats van de aanbesteding gaat de provincie juist in gesprek met vervoerders, in een zogeheten marktconsultatie. Het is de bedoeling dat er zo inzicht ontstaat in hoe vervoerders tegen een aangepaste aanbestedingsprocedure aankijken en hoe de provincie het beste verder kan handelen.

De gesprekken zullen naar verwachting zo’n twee maanden in beslag nemen. In die tijd moet duidelijk worden of een aanbestedingsprocedure die is aangepast aan de huidige omstandigheden een optie is voor de vervoerders.

Van 4 februari tot en met 17 maart van dit jaar kon iedereen die belangstelling had reageren op het ontwerpprogramma van eisen voor de busconcessie. Bij een alternatieve aanbestedingsprocedure kan het zijn dat het programma van eisen bijgesteld moet worden, meldt de provincie.