A7 weer vrij, anti-pietendemonstranten onder politiebegeleiding op weg naar Dokkum (+video's)

FOTO ANP

Op de A7 is zaterdagochtend de weg geblokkeerd om demonstranten tegen te houden van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet. 

De wegblokkade was ter hoogte van Oudehaske op de A7 van Joure naar Heerenveen. Het verkeer kwam muurvast te staan en er ontstond een kilometerslange file.

De twee bussen met demonstranten zijn ter hoogte van Vegelinsoord stilgezet. De geplande demonstratie van Kick Out Zwarte Piet zou om half elf beginnen in Dokkum. De bussen zijn onder belegeiding van politie en ME weer weer op weg gegaan.

 

Pro-pietenaanhangers kondigen nieuwe blokkades aan op de alternatieve route die de bussen nemen. Ook op de Centrale As ter hoogte van Burgum zou even sprake zijn geweest van vertragingen door opzettelijk langzaamrijdend verkeer.

De politie was vanochtend op de A7 en ging in gesprek met de demonstranten en de veroorzakers van de blokkade. De politie laat weten dat er geen aanhoudingen zijn verricht.

Na enige tijd verschenen drie ME-bussen die de twee bussen met demonstranten begeleidde naar de afslag Oudehaske. Daarna kwam het verkeer weer op gang.

 

De blokkades waren bedoeld om de bussen met demonstranten van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet tegen te houden. In een video op Facebook was de confrontatie tussen de demonstranten eerder vanmorgen live te volgen.

De actiegroep Kick Out Zwarte Piet wil zaterdag protesteren bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Dokkum. De groep wilde voorafgaand aan de intocht een vreedzame 'mars voor beschaving' lopen.

Op verschillende plekken in de provincie zijn spandoeken opgehangen om de demonstranten te bewegen niet naar Friesland te komen. Boven Dokkum vliegt momenteel een vliegtuig met een spandoek met daarop de leus: 'Wij willen zwarte pieten!!!'.

 

De demonstratie van Kick Out Zwarte Piet is uiteindelijk niet doorgegaan omdat de loco-burgemeester van gemeente Dongeradeel de actie heeft verboden . Door de wegblokkades en confrontaties tussen de Pro-pietenaanhangers en die van KOZP kan de politie de veiligheid van de demonstranten en het publiek niet garanderen.

 

Nieuws

menu