90 uur werkstraf voor vijftien blokkeerfriezen, ook voor Jenny Douwes

Vijftien blokkeerfriezen zijn donderdag in hoger beroep veroordeeld een werkstraf van negentig uur voor betrokkenheid bij de A7-blokkade in 2017. Tegen Jenny Douwes was 240 uur en een maand voorwaardelijke celstraf geëist. Daar haalt het gerechtshof een flinke hap vanaf.

,,In de kern betrof het een collectieve actie waarbij alle verdachten hetzelfde doel hadden’‘, aldus het hof.

Opruiing

Het OM had, op Douwes na, voor alle blokkeerfriezen dezelfde straf geëist als in eerste aanleg. Tegen haar eiste het Openbaar Ministerie (OM) opnieuw een werkstraf van 240 uur en drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. Als initiator van de snelwegblokkade wordt haar als enige opruiing verweten.

Facebook

Zo had Douwes een Facebook-evenement aangemaakt waarin werd opgeroepen tot de actie en speelde zij een coördinerende rol, aldus het OM. Het gerechtshof vindt het onvoldoende specifiek om haar meer verantwoordelijkheid toe te dichten dan anderen, omdat ze zich op Facebook wat actiever heeft opgesteld en prominenter in beeld is geweest.

Motorrijder

Ook de 57-jarige motorrijder uit Heerenveen die werd gezien als leider van blokkade hoorde de maximale werkstraf (plus drie maanden voorwaardelijk) tegen zich eisen. Hij kreeg net als de overige blokkeerfriezen een taakstraf van 90 uren.

Lagere straffen

Het hof vindt de eerder opgelegde straffen te fors, omdat het telkens om hetzelfde handelen gaat, bij verschillende feiten. ,,Ook speelt bij de strafoplegging mee dat er geen ernstige ongevallen zijn gebeurd. Het hof vindt het aannemelijk dat het hier om een incident gaat en acht de kans niet groot dat verdachten opnieuw tot het plegen van (soortgelijke) strafbare feiten over zullen gaan.’‘

OM tevreden

Het Openbaar Ministerie (OM) laat weten tevreden te zijn met de uitspraak, nu het gerechtshof alle ten laste gelegde feiten bewezen heeft verklaard. Het OM ging in beroep omdat de rechtbank verdachten had vrijgesproken van ‘het verhinderen van een betoging door het gebruiken van of dreigen met geweld’. Daarvoor zijn de blokkeerfriezen nu wel veroordeeld. Het OM gaat dan ook niet in cassatie.

Nieuws

menu