700 Friezen kregen al avondklokboete van de politie

FOTO ANP

Zevenhonderd Friezen kregen de afgelopen drie weken een boete van de politie voor het aan de laars lappen van de avondklok. De uitspraak van de rechtbank in Den Haag leidt er wellicht toe dat hun boete wordt geseponeerd.

De meeste boetes werden uitgedeeld in de eerste week na de invoering op zaterdag 23 januari. Tot en met zondag 31 januari gold dit voor 260 Friezen. De week erna werden in Fryslân 206 boetes uitgedeeld, vorige week waren dit er 232.

Het is nog onduidelijk wat gebeurt met de boetes, nu de rechtbank in Den Haag heeft geoordeeld dat de avondklok onwettig is.

De cijfers gelden tot en met zondag. Dat betekent dat bijvoorbeeld ook de boetes zijn verwerkt die zaterdagavond laat werden uitgedeeld op de Bonkefeart bij Leeuwarden, waar Piet Mulder uit Kollumerzwaag en Gerben Douma uit Buitenpost werden onthaald door vrienden en familie nadat zij een Elfstedentocht hadden geschaatst. Zij kregen toen allen een boete.

Het is nog niet duidelijk of de politie ook per direct stopt met handhaven van de avondklok. Politiewoordvoerder Paul Heidanus zegt dat het afwachten is welke besluiten landelijk worden genomen.

De standaardboete voor het overtreden van de avondklok is 95 euro. Naast de politie schreven ook buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) van de gemeenten boetes uit. Zo schreven de Leeuwarder boa’s zeven boetes uit en in Súdwest-Fryslân acht. Smallingerland en De Fryske Marren hebben geen boetes uitgeschreven. ‘In goed overleg (met de politie) is dit overgelaten aan de collega’s van de politie’, meldt een woordvoerster.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus
Avondklok