61 nieuwe vastgestelde besmettingen op vrijdag, zwaartepunt in Leeuwarden

FOTO ANP

FOTO ANP Foto: Koen van Weel

Op vrijdag is bij 61 Friezen het coronavirus vastgesteld. 23 van hen komen uit de gemeente Leeuwarden.

Met 61 positief geteste Friezen komt de provincie op een gemiddelde van 9.4 besmettingen per 100.000 inwoners en daarmee weer boven de signaalwaarde van 7 besmettingen per 100.000. Die signaalwaarde geeft aan dat extra maatregelen overwogen kunnen worden om het virus in te dammen. Zulke maatregelen kunnen bijvoorbeeld het eerder sluiten van horeca zijn.

Bij de cijfers van vrijdag zit ook een melding uit Ooststellingwerf. Sinds 17 september testte daar niemand positief. De gemeente was daarmee een van de weinige niet-eilandgemeenten zonder besmettingen. Vrijdag kwam er een vastgestelde besmetting bij.

Op Ameland, Schiermonnikoog en Vlieland is al sinds de uitbraak van het virus in Nederland geen enkele besmetting vastgesteld. Ook Terschelling bleef lang een witte vlek maar telde vrijdag twee besmettingen.

Behalve in Leeuwarden (23 nieuwe gevallen), loopt het aantal besmettingen ook in Súdwest-Fryslân (zeven nieuwe) en Waadhoeke (negen nieuwe) flink op.

Hoewel het aantal vastgestelde besmettingen sterk oploopt, is er nog geen stijging te zien in het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen. Begin juni overleed de laatste Fries door toedoen van het virus. Deze week werden twee besmette mensen opgenomen in het ziekenhuis.

Klik hier voor een actueel overzicht van alle Friese cijfers rond het coronavirus.