50.000 online inloggegevens gevonden, politie stuurt een mail naar gedupeerden

FOTO

FOTO LC/ARODI BUITENWERF

De Belgische politie heeft 50.000 inloggegevens gevonden tijdens een strafrechtelijk onderzoek. Naar aanleiding van deze vondst stuurt de Oost-Nederlandse politie een mail naar gedupeerden.

De gegevens zijn op gegevensdragers gevonden tijdens een strafrechtelijk onderzoek naar een cyberdelict door de politie in België. Volgens politie Oost-Nederland komen sommige gegevens waarschijnlijk van Nederlandse webwinkels, om die reden heeft het cybercrimeteam het opgepakt. Er is een kans dat er ook inloggegevens van Friezen gevonden zijn, maar dat is nog niet zeker, aldus de politie.

De politie stuurt een mail naar de slachtoffers om hen op de hoogte te brengen van de situatie. Vervolgens raadt de politie de slachtoffers aan om hun wachtwoord wijzigen.

‘Zorg voor goede beveiliging’

De politie geeft tips waarmee mensen hun gegevens beter te kunnen beveiligen. Deze variëren van het maken van back-ups en sterke wachtwoorden, tot het gebruiken van een twee-stapsverificatie. Het geregeld updaten van apparaten en zorgen voor een goede beveiliging worden ook aangeraden.