50 jaar geleden: Wyckel weet wat buorreplicht is

FOTO LC

Anno 1970 komen zulke stalen van gemeenschapszin dan toch nog maar voor.

Zaterdagmorgen vond veehouder Durk Mous uit Wyckel in de wei de resten van één van zijn koeien. Het dier was met een bijl dood geslagen en vervolgens van een achter- en voorbout ontdaan. Voor de boer een strop van zo’n twaalfhonderd gulden. Het dorp wist het natuurlijk spoedig en sprak schande van de wandaad. Maar het deed meer. Een paar mensen gingen even met een lijst op stap. Om elf uur was het al voor elkaar en kreeg veehandelaar Jan Visser opdracht om voor Mous een nieuwe koe te kopen. Gistermiddag leverde Visser de koe af.

Durk Mous: „Is ’t net geweldich? Ja, yn Wikel binne de minsken noch wol solidair. Ik wist der neat fan en se seine tsjin my: hoe’t it giet en hwa’t it docht, dat kin dy neat skille. Dou krigest in ko en dêrmei út.” Veehandelaar Visser noemt ook geen opdrachtgevers. Hij heeft gisteren op de markt in Sneek een puike koe gekocht en die zonder enige drukte afgeleverd.

De rubriek ‘50 jaar geleden’ doet een greep uit het nieuws van een halve eeuw terug. Zelf grasduinen in het archief van de krant? Ga naar www.dekrantvantoen.nl.

Nieuws

menu