50 jaar geleden: Vliegtochtjes boven Noorden

FOTO LC

Tot 13 september kan iedereen die daar zin in heeft dagelijks op elk gewenst tijdstip vanaf de luchthaven Eelde een rondvlucht in een sportvliegtuig maken.

De passagiers kunnen kiezen uit vluchten van een kwartier (ƒ 20,— per persoon), een half uur (ƒ 36,— per persoon), drie kwartier (ƒ 54,—) of een uur (ƒ 72,—). De te volgen route mag men zelf aangeven. Wie dus vanuit de lucht naar zijn buren wil wuiven heeft het maar te zeggen tegen de vliegers G. Post of A. Slagman en het komt voor de bakker. Leeuwarden ligt juist binnen de actieradius van een uurvlucht. De Cessna biedt behalve aan de vlieger plaats aan drie personen, plus eventueel een kind. Wanneer de drie plaatsen voor volwassenen bezet zijn mag het kind meevliegen voor een tientje. De PH-JWS is een gehuurd vliegtuig. Over negen dagen wordt het vervangen door een precies eender vliegtuig, maar dan gloednieuw, met de registratieletters PH-VVV. Dat vliegtuig blijft minstens een jaar voor toeristenvluchten beschikbaar. De registratieletters VW zijn wel heel erg toepasselijk, want het zijn de drie noordelijke VVV’s geweest die het initiatief hebben genomen om de toeristenvluchten te organiseren.

De rubriek ‘50 jaar geleden’ doet een greep uit het nieuws van een halve eeuw terug. Zelf grasduinen in het archief van de krant? Ga naar www.dekrantvantoen.nl.

Nieuws

menu