50 jaar geleden: Vliegbasis temt herrie

FOTO LC

Goed nieuws voor alle mensen, die in de buurt van de vliegbasis Leeuwarden wonen en wel eens last hebben van lawaai wanneer de zgn. run-up aan de Noordkant van het veld de straalmotoren vol gas laat draaien.

Binnen zeer afzienbare tijd worden deze proefnemingen en controles in twee gebouwen uitgevoerd en zal het geluid dan zodanig verminderd zijn dat niemand, aan de rand van de basis er iets van zal vernemen. De technici van de run-up zeggen het zo: als de baas op zijn kantoor zit zal ’ie niet kunnen horen of we werken of niet. En dat dank zij een tweetal speciale hangarachtige bouwsels gezet op een enorme betonfundering met daaronder palen van achttien meter waarin, volgens het patent van Cullum Detuners Ltd-Londen, geluiddempingsinstallaties zijn gebouwd door de machinefabriek Aarding uit Nunspeet, terwijl de detailafwerking door de basistechnici zelf is verricht. De specialisten van Cullum hadden alles ook zelf kunnen doen maar de luchtmacht betracht zuinigheid en dus pikte het Nederlandse bedrijfsleven er zijn graantje van mee.

Geruime tijd geleden hebben we u al eens uitvoerig verteld hoe dat beproeven van gereviseerde of gerepareerde straalmotoren uit de Starfighters in zijn werk gaat. De motoren, al dan niet uitgebouwd, worden getest en hun geweldige herrie wordt gedempt in grote buizen, die natuurlijk vreselijk heet worden door de vuurstralen en daarom door middel van water worden gekoeld. Het effect van de hele voorstelling is een kort maar hevig gedreun, direct gevolgd door een stoomwolk. Welnu, ook die stoomwolk komt bij de nieuwe installatie niet meer voor. De overdekte run-ups worden gekoeld met lucht.

De rubriek ‘50 jaar geleden’ doet een greep uit het nieuws van een halve eeuw terug. Zelf grasduinen in het archief van de krant? Ga naar www.dekrantvantoen.nl.

Nieuws

Meest gelezen

menu