50 jaar geleden: Variatie in de Leeuwarder cadeautjeswinkel

FOTO LC

FOTO LC

Belangrijke individuele gasten of groepen, die door het gemeentebestuur van Leeuwarden worden ontvangen, of die een gemeentelijke waardering verdienen voor een geleverde prestatie, gaan meestal niet met lege handen naar huis.

De gemeente Leeuwarden heeft in de loop der jaren een gevarieerde „cadeautjeswinkel” opgebouwd, waaruit heus wel een goede keus kan worden gedaan. Die keus doen b. en w. en soms is het de raad, die het beslissende woord spreekt. Dat laatste gebeurt, wanneer men de medaille in brons van de stad Leeuwarden wil uitreiken. Het college van b. en w. kan kiezen uit acht cadeaus. Variërend in kostbaarheid, maar alle duidelijk afkomstig uit de Friese hoofdstad. Zo is er de kristallen bokaal van de stad met het ingeëtste wapen van Leeuwarden. Dat is wel een heel duur presentje — het wordt dan ook maar zelden uitgekozen.

Maar er is meer. De Eekhoff, een geschiedsschrijving over Leeuwarden, die voor belangstellenden zéker de moeite waard is, een fotoboek, fotomapjes (voor grote gezelschappen) en historische plattegronden van Leeuwarden. Zoals bekend is et een nieuw fotoboek in voorbereiding. Hiervoor is de medewerking gevraagd van een aantal jonge Leeuwarder fotografen. Zo geeft men deze groep een kans zich officieel ta presenteren, maar tevens zit daar achter de hoop door deze keus een jonge kijk op een oude stad te verkrijgen, waardoor de Friese hoofdstad beter „verkocht” kan worden.

De rubriek ‘50 jaar geleden’ doet een greep uit het nieuws van een halve eeuw terug. Zelf grasduinen in het archief van de krant? Ga naar www.dekrantvantoen.nl.