50 jaar geleden: Toeristen brengen levendige drukte

FOTO LC

Het vakantieseizoen is duidelijk merkbaar in Leeuwarden. Dagelijks ziet men toeristen met een plattegrondje in de hand door de binnenstad zwerven.

Later op de dag neemt de drukte zienderogen af omdat het merendeel van de toeristen Leeuwarden, of soms zelfs heel Friesland, in één dag „doen”. Want vrij veel vakantiegangers onderbreken hun reis over de Groene Kustweg van en naar Scandinavië korte of langere tijd in Leeuwarden. De Leeuwarder VVV heeft het dagelijks bijzonder druk om de vele vragen van vreemdelingen over hotelaccommodatie en uitgaansmogelijkheden te beantwoorden. Vooral tijdens de regenachtige dagen trekken de warenhuizen veel toeristen, die op een camping tot in de wijde omgeving van Leeuwarden kamperen.

In het Oranjehotel logeren op het ogenblik veel Friese Amerikanen die jaren geleden uit het Heitelan geëmigreerd zijn. Hotel De Bleek loopt „wel aardig”, met bussen Franse en Duitse toeristen op doorreis. De Leeuwarder musea hebben niet over bezoek te klagen. Zo trekt het Fries Museum dankzij het slechte weer veel buitenlanders. Er komen ook vrij veel Leeuwarders die het museum bij hun logeergasten hadden aangeprezen, maar er zelf nog nooit een kijkje hadden genomen. De bezoekers zijn unaniem enthousiast over het museum.

De rubriek ‘50 jaar geleden’ doet een greep uit het nieuws van een halve eeuw terug. Zelf grasduinen in het archief van de krant? Ga naar www.dekrantvantoen.nl.

Nieuws

menu