50 jaar geleden: Opleiding tot fotomodel

FOTO LC

Met ingang van de volgende week woensdag zal men in Leeuwarden een cursus aan de modelschool „Simone” uit Baarn kunnen volgen.

Na Hilversum, Utrecht, Zwolle en Sittard is Leeuwarden de vijfde plaats waar een ongeveer vier maanden durende opleiding in „persoonlijkheidsontwikkeling”, „semi-professionele of professionele mannequin of dressman” of „fotomodel” zal worden gegeven. Woensdagavond werd er in het Oranje-Hotel te Leeuwarden een voorlichtingsavond gehouden door de directrice van de ruim vijf jaar oude school, mevrouw, mevrouw A. C. A. Blom-Gulickx. De animo iets meer te weten te komen over de lessen was zo groot, dat er ruim een kwartier met extra stoelen gesleept moest worden, voor de ongeveer twintig dames en vijf heren een plaatsje hadden gevonden.

Enigszins onwennig en elkaar goed opnemend zaten meisjes en vrouwen in de leeftijd van zestien tot 25 jaar, met slechts enkele ouderen, te luisteren naar de uiteenzetting van mevrouw Blom. Desgevraagd vertelden enkele aspirant-cursisten „niet direkt gekomen te zijn om mannequin te worden, hoewel...” Ook de heren, in alle maten en omstreeks de twintig jaar oud, voelden wel wat voor een stevige bijverdienste als part-time fotomodel.

De opleiding tot fotomodel beoogt de kandidaat beter hanteerbaar te maken voor de fotograaf, aldus mevrouw Blom, die zei dat een vakopleiding niet bestaat en ook ongewenst is. Door de dames moet thuis geoefend worden met gymnastiek, „waarvoor een ijzeren discipline noodzakelijk is,” aldus mevrouw Blom. Zij zei erg verrast te zijn door de verhoudingsgewijs vrij grote opkomst in Leeuwarden.

De rubriek ‘50 jaar geleden’ doet een greep uit het nieuws van een halve eeuw terug. Zelf grasduinen in het archief van de krant? Ga naar www.dekrantvantoen.nl.

Nieuws

Meest gelezen

menu