50 jaar geleden: Hearing over gekoelde maaltijden

FOTO LC

Vanaf 1 januari wordt In Leeuwarden, naast de maaltijdenbezorgingsservice „Tafeltje Dekje” van de Unie van Vrouwelijke Vrijwilligers, begonnen met een maaltijdenbezorgservice voor bejaarden volgens een heel nieuw systeem, waarbij gebruik wordt gemaakt van koel- en verhittingsapparatuur.

Voorwaarde voor de start is de garantie, dat per keer minstens vijftig maaltijden in Leeuwarden kunnen worden afgeleverd. De maaltijden gaan drie gulden per stuk kosten, inclusief het gebruik van een koelkast en een verwarmingsapparaat, waarin in dertien minuten twee maaltijden van twee graden Celsius op een temperatuur van 75 graden Celsius kunnen worden gebracht. Dit werd gisteravond bekendgemaakt op een hearing voor alle belangstellenden, in Parkherstellingsoord te Leeuwarden.

Een groot aantal geïnteresseerden liet zich voorlichten over het gebruik en de werking van de apparatuur en de inrichting van de maaltijdenservice in Leeuwarden. Het systeem dat op 1 januari a.s. zal worden ingevoerd berust op het principe, dat de bereiding en de consumptie van de maaltijden volkomen van elkaar zijn losgekoppeld. Voor Leeuwarden worden de maaltijden bereid in de keuken van het nieuwe dienstencentrum in Menaldum, dat ook gegadigden in Menaldumadeel van een dergelijke service gaat voorzien.

Het is mogelijk voor twee of drie dagen tegelijk maaltijden in huis te nemen, omdat ze in de koelkast desnoods acht dagen goed blijven. Wie zelf al een koelkast heeft kan daarvan gebruik maken. Wie geen koelkast heeft krijgt er een. Aan iedereen die van de service gebruik maakt wordt een verwarmingskap ter beschikking gesteld. Deze kap werkt met een soort infrarood-apparatuur, die het eten zijn smaak en voedingswaarde laat behouden. (Leeuwarder Courant, 27 augustus 1970)

De rubriek ‘50 jaar geleden’ doet een greep uit het nieuws van een halve eeuw terug. Zelf grasduinen in het archief van de krant? Ga naar www.dekrantvantoen.nl.

Nieuws

menu