50 jaar geleden: Engels schip in Fries waterland

FOTO LC

Sinds enige dagen vaart in het Friese waterland een bijzonder schip, dat vooral bij de watersporters veel bekijks trekt.

Dit merkwaardige schip, met aan de spriet van de bezaan de Engelse vlag, is een zogenaamde Thames-barge. Het is een vrachtvaartuig van een type, dat tot voor enkele tientallen jaren veel op de Thames en in de havens van Londen werd gebruikt. In onze gemechaniseerde tijd is er voor dit „bewerkelijke” vaartuig, zelfs in Engeland, echter geen plaats meer. Als vrachtschip doet het dan ook geen dienst meer. Zonder twijfel zou er geen Thamesbarge meer varen als er geen Engelse schepen-liefhebbers waren geweest, die zich het lot van deze karakteristieke schepen hadden aangetrokken. Deze ,,ship-lovers” hebben verschillende van deze schepen van de ondergang kunnen redden door ze als jacht in gebruik te nemen. In Engeland zien we dus wat dit betreft precies hetzelfde als in Nederland met ons aller skûtsje en allerlei andere traditionele schepen. Alleen is het succes aan de overkant van de Noordzee op dit punt minder groot geweest dan in ons eigen (water) land, dat, het moet onmiddellijk worden toegegeven, trouwens vanouds ook veel meer types karakteristieke schepen had. In Engeland heeft men het nog wel gepresteerd om voor de Thames-barges een organisatie op te richten, die tot voor enkele jaren op de Thames wedstrijden voor deze oude schepen hield. Het aantal barges is echter, als wij goed zijn geïnformeerd, de laatste tijd zo snel teruggelopen, dat dit Engelse skûtsjesilen niet meer wordt gehouden.

De rubriek ‘50 jaar geleden’ doet een greep uit het nieuws van een halve eeuw terug. Zelf grasduinen in het archief van de krant? Ga naar www.dekrantvantoen.nl.

Nieuws

menu