50 jaar geleden: Duitse lof voor Friesenschnaps

FOTO LC

In de Duitse uitgave van Twen (een prachtig uitgevoerd, duur tijdschrift) staat een enthousiast verslag van een achtdaagse vaartocht door Friesland.

„Ein Traumurlaub im letzten ruhigen Ferienparadies Europas.” Dat liegt er om te beginnen al niet om. De schrijver, Wolfgang Niebel, was van plan naar Amsterdam te gaan. Bij de grens pikte hij twee jongelui en een meisje op. In de hoofdstad hadden ze het spoedig gezien Niebel reed met zijn drie lifters naar Friesland en huurde er een fikse motorboot. Dat moet in Teroele zijn geweest. Terboele, schrijft Twen, maar dat is dan ook het enige slippertje. (...) En ja hoor, daar volgt ook de eerste kennismaking met de Friese Berenburg, „Krauterschnaps,” later voor het gemak Friesenschnaps genoemd, „ein teuflisch guter Stoff.” De heren en de ene dame hebben hem flink geraakt, want er blijven drie lege flessen van over en niemand heeft ooit kunnen nagaan hoe ze hun kooien hebben bereikt.

De rubriek ‘50 jaar geleden’ doet een greep uit het nieuws van een halve eeuw terug. Zelf grasduinen in het archief van de krant? Ga naar www.dekrantvantoen.nl.

Nieuws

menu