50 jaar geleden: Boerenwerk is geen roeping

„Een boer moet het boer zijn niet langer bezien als een roeping, maar als een beroep’’. Dit zei gistermorgen de heer F. Wilbers, directeur van de Stichting Public Relations Land- en Tuinbouw.

Hij hield een inleiding onder het motto ‘De agrarische reputatie’ voor de algemene vergadering van de Friese CBTB in de Fenix in Leeuwarden. De heer Wilbers richtte zijn betoog op de denkbeelden, die niet-boeren over boeren hebben. De reputatie van de boer is over het algemeen niet zo best en dat wordt voor een deel door hen zelf in de hand gewerkt. „Veel boeren voelen zich nog altijd underdog. Er zijn nog veel te veel boeren die moeilijkheden hebben in het contact met de wereld of die een ongerechtvaardigd minderwaardigheidscomplex hebben,’’ zei de heer Wilbers. „Hij is echter beslist niet dommer dan de gemiddelde niet-agrariër,’’ voegde hij er aan toe. „Er zullen echter nog heel wat taboes, heilige huisjes en individualistische redenaties uit. de weg moeten worden geruimd, want in de Nederlandse boerenstand is een gigantische omwenteling aan de gang. Vooral de oudere boeren hebben daar moeite mee,’’ aldus de heer Wilbers. (Friese Koerier, 14 maart 1969)

De rubriek ‘50 jaar geleden’ doet een greep uit het nieuws van een halve eeuw terug. Zelf grasduinen in het archief van de krant? Ga naar www.dekrantvantoen.nl of voor de Friese Koerier naar www.delpher.nl.

Nieuws

menu