35 vissers willen lading MSC Zoe uit zee halen, maar ze mogen niet

Nederlandse vissers staan te trappelen om afgevallen lading van het containerschip Zoe uit zee te halen. Maar ze mogen niet.

Het is een nieuwe frustratie in het feuilleton rond de containerramp, dat steeds dikker wordt.

Liefst 35 vissers meldden zich als vuilophalers. Rederij MSC maakte tot nog toe slechts gebruik van de diensten van één van hen. De vissers wendden zich daarop tot het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid. Dat concludeert nu dat helpen onmogelijk is; regels van de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT) staan zo’n dubbelfunctie in de weg.

Schadeposten allengs hoger

De handen van de vissers jeuken, weet Egbert van der Tuin van de Nederlandse Vissersbond. Ze weten dat met iedere storm de rotzooi, afkomstig van het containerschip Zoe dat in de nieuwjaarsnacht 342 containers boven de Waddeneilanden verloor, verder weg drijft in zee. De verwachte schadeposten worden allengs groter. ,,Als het zo doorgaat, gaan de schades in de tientallen- en zelfs honderdduizenden euro’s lopen. En intussen worden er in de informatievoorziening steeds meer muurtjes opgetrokken.’’

Van der Tuin heeft de indruk dat het ministerie best van goede wil is. ,,We hebben het idee dat er veel wordt gefrustreerd door de reder.’’ Zo hielden de bergers de locaties van vindplekken van containerdelen op de zeebodem ,,angstvallig geheim’’. Pas maandagochtend kregen de vissers via de Kustwacht eindelijk een kaartje onder ogen.

Tientallen vissers wilden gaan vuilvissen door hun netten als sleepnet over de bodem te bewegen. Toen de rederij niet toehapte, stapten ze naar het ministerie van Carola Schouten. ,,We zeiden: kunnen júllie ons dan niet tijdelijk inzetten?’’ Nee dus. De vissers hebben een ontheffing nodig van het ministerie. Ze hoorden dat daaraan te veel juridische haken en ogen zitten.

Lees ook: Meer dan dertig vissers willen betaald containertroep oppikken

De noodzaak voor snelle actie is groot. Van der Tuin refereert aan alle microplastics die in vissen en schaaldieren belanden. ,,Ook daar gaan we nog jaren last van hebben.’’

Schade-expertbureau

De rederij MSC heeft schade-expertbureau BMT Global in de arm genomen. Dat heeft een Nederlandse vestiging die de schadeformulieren van de vissers verzamelt. Het in contact komen met instanties is ondanks alle mooie beloften ,,nog een hele uitdaging’’, meldt vissersvoorvrouw Barbara Holierhoek. Ze spreekt van ,,een ware ontdekkingstocht’’. ,,Maar we houden goede moed.’’

Volgens de Coördinatie Regeling Waddenzee (CRW) zijn in het Waddengebied nu 19 containers en 185 containerdelen geborgen. Hulp bij de berging is ,,vanwege regelgeving niet mogelijk’’, aldus het orgaan.

Nieuws

menu