18,9 procent minder inbraken in Friesland tijdens corona: bekijk hier het aantal in jouw gemeente

FOTO ANP

De afgelopen maanden, van maart tot en met augustus, waren er fors minder inbraken in Friesland. Dat concludeert vergelijkingssite Independer op basis van politiecijfers.

Er werden in totaal 541 inbraken geregistreerd, sinds de uitbraak van het coronavirus in maart. Dat is een afname van 18,9 procent ten opzichte van diezelfde periode vorig jaar. Independer analyseerde het aantal inbraken in woningen en bijgebouwen zoals schuurtjes.

De meeste inbraken binnen de provincie vonden plaats in Leeuwarden (233), Heerenveen (55) en Súdwest-Fryslân (48). Op de Waddeneilanden komt inbraak nauwelijks voor.

Veel minder inbraken in Weststellingwerf, meer in Smallingerland

Een opvallende statistiek is dat er in de gemeente Weststellingwerf veel minder is ingebroken. Het aantal daalde met bijna driekwart van 34 naar 9. In Smallingerland steeg het aantal inbraken juist van 33 naar 41.

De politie neemt aan dat thuiswerken door corona een positieve invloed had op het aantal inbraken, al is het verband nog niet aangetoond en geldt de trend ook niet overal. In 105 van de 355 gemeenten nam het aantal inbraakincidenten tussen maart en augustus 2020 juist toe ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In Friesland steeg het aantal in vier gemeenten.

De daling van het aantal inbraken was landelijk vooral in april en mei zichtbaar, toen veel mensen thuis zaten vanwege de coronamaatregelen. In de zomer hadden weer meer mensen last van inbrekers, al weet de politie dat in vakantieperiodes altijd wel vaker wordt toegehapt omdat mensen dan voor een langere periode hun huis achterlaten. De trend is trouwens al langer aan de gang: in vergelijking met 2013 kelderde het aantal inbraken in huis met ongeveer de helft, blijkt uit politiegegevens.

Nieuws

menu