1,4 miljoen kijkers voor huldiging zwemheld Maarten van der Weijden

Onderweg naar het Oldehoofsterkhof, op de brancard, schudt Maarten van der Weijden tientallen handen van bewonderaars. FOTO ANP

Er hebben maandagavond 1.411.000 mensen op televisie gekeken naar de huldiging van Maarten van der Weijden in Leeuwarden. De huldiging op het Oldehoofsterkerkhof werd live uitgezonden door de NOS.

Een paar duizend mensen waren naar het plein toegekomen om de zwemheld in te halen en bedanken. In de uitzending van een uur werd ook een compilatie van beelden van zijn Elfstedenzwemtocht getoond.

'Alles gegeven'

Maarten van der Weijden zwom 163 kilometer in 55 uur om geld op te halen voor onderzoek naar kanker. Hij moest bij Burdaard zijn tocht langs de elf Friese steden maandag staken. Van der Weijden kampte met een verstoorde zoutbalans . Daarna verbleef hij meerdere uren in het ziekenhuis, maar hij wilde per se zelfs bij het feest aanwezig zijn. ,,Ik heb alles gegeven", zei Van der Weijden op het podium.

De zwemmer maakte met een druk op de rode knop op het plein ook het bedrag bekend dat hij met zijn tocht heeft opgehaald: 2.511.302 euro. Het bedrag kan deze week nog verder oplopen. Minister-president Rutte overhandigde hem een speciaal zwemelfstedenkruisje.

Maarten ook gehuldigd in Waalwijk

Maarten van der Weijden krijgt ook nog een huldiging in zijn eigen gemeente Waalwijk. Burgemeester Nol Kleijngeld van Waalwijk heeft maandag gezegd dat zijn gemeente ook zal stilstaan bij de zwemprestatie. ,,De hele gemeente Waalwijk is zo trots als een pauw met zo'n inwoner.''

Nieuws

Meest gelezen