133 Friese bedrijven 's nachts gefotografeerd, meer dan de helft had lichten onnodig aan

De verlichting in de binnenstad van Bolsward. FOTO NIELS DE VRIES

Van 133 willekeurige Friese bedrijven zijn de afgelopen periode ‘s nachts foto’s gemaakt. Meer dan de helft van deze bedrijven had de lichten onnodig aan. Dat concludeert de Friese Milieu Federatie (FMF).

Het fotograferen van de bedrijven is gedaan door de landelijke milieufederaties in verband met de campagne Nacht van de Nacht. In totaal zijn er 1327 bedrijven ‘s nachts op de foto gezet. Bij 72 procent hiervan stond de verlichting aan terwijl het niet nodig was. In Friesland was dat meer dan de helft (59 procent). De provincies Brabant en Drenthe hadden als enige twee een lager percentage, met 51 en 58 procent.

Het licht aanhouden om inbraak tegen te gaan, was de meest genoemde reden waarom bedrijven het licht aanhielden. Volgens de Friese Milieu Federatie is licht dat via een bewegingssensor aangaat, effectiever. Dit komt doordat inbrekers erdoor afschrikken. De milieufederaties zien dit ook als oplossing voor het onnodig brandende licht.

De milieufederaties gaan de gefotografeerde bedrijven aanbevelingen doen over het veiliger en duurzamer verlichten van hun panden. Daarnaast ontvangen de bedrijven de gemaakte foto’s.

Nieuws

menu